RUTES >
buscador

ELS PAISATGES DE RAMON LLULL. Recorregut per la Mallorca lul·liana


06.Santuari de Cura

Santuari de Cura El santuari de Cura, al cim de la muntanya de Randa, al terme municipal d’Algaida, és un indret eminentment lul·lià. L'accés al recinte del santuari de Cura es realitza per un ample portal de llinda. Al centre del frontó hi ha l'escut dels franciscans i la mitja lluna lul·liana. La sobrellinda presenta una inscripció que reprodueix un versicle de l'obra Blanquerna, de Ramon Llull: "Amable fill, saluda Nostra Dona, qui és salut e benedicció nostra".

El portal de les estances conventuals presenta un frontó neobarroc, de la primera meitat del segle XX, amb un nínxol que conté una imatge de Ramon Llull sobre l'escut dels franciscans. Després del portal del convent es localitza la sala de l'aula de gramàtica, actualment destinada a museu del santuari. Unes rajoles ens indiquen que data de les primeries del segle XVI i que allotjà el col·legi de gramàtica que s'anomenà de Cura. A la capçalera, hi trobam una pintura del Doctor Il·luminat. L’església acull la imatge de la Mare de Déu de Cura i també una imatge de Ramon Llull.

És tradició que al cim del puig de Randa, en una humil cova situada alguns centenars de metres a ponent del santuari, Ramon Llull hi passà una temporada de retirament i es produí la Il·luminació de Randa. Aquest fet generà la llegenda de la Mata Escrita, segons la qual el sistema filosòfic del Doctor Il·luminat li fou revelat sobrenaturalment per via d'una mata amb caràcters escrits. L'any 1275, Ramon Llull féu col·locar a la cova un altar dedicat a la Mare de Déu, posteriorment anomenada Nostra Senyora de Cura. En el segle XVIII, en època de les lluites entre lul·listes i antilul·listes, la cova fou parcialment destruïda. L'any 1933 s'hi col·locà una làpida que deia "Aquest és el lloc on se retirava el benaventurat Ramon Llull a pregar a Déu: estant en alta contemplació li aparegué Jesús Crucificat, al qual s'abraçà Ramon i desapareguent Jesús li deixà la creu entre els braços.- Els Terciaris d'Inca en el VII Centenari del naixement del Beat". Vora la làpida hi ha una imatge de Ramon Llull, bàrbarament mutilada fa anys.

Sobre la Mata Escrita, l’historiador del segle XVI Joan Binimelis ens conta que "totes les fulles del llentriscle quedaven escrites en diversos caràcters i lletres: grecs, hebreus, caldeus, llatins i aràbics, i altres que avui no es deixen conèixer. Aquest llentriscle avui encara està viu, i escrit dels mateixos caràcters i hi neixen quotidianament totes les fulles escrites, cosa que és notòria a tots els de Mallorca, i a mi que moltes vegades l'he mirat ". Mossèn Avinyó també recull la tradició i afegeix que "lo més particular del cas és que havent-hi en l'illa de Mallorca moltes mates d'eixa planta, sols el llentisc de la muntanya de Randa aparegué escrit en ses fulles".

Sembla que encara avui es poden trobar per les contrades randines algunes fulles amb mancances de pigmentació clorofíl·lica, que sembla que dibuixen les lletres i els símbols estranys, hereus del Doctor Il·luminat. El testimoni poètic de Miquel Costa i Llobera diu així:

Arbust estrany! En cada nova fulla,
com en les que li cauen per despulla,
té marcats uns caràcters desiguals;
lletres pareixen d'escriptura ignota,
i es diu que un savi clarament hi nota
lo nom de Déu en mots orientals.  • Localitat

Palma, Valldemossa, Algaida

  • Durada

1 dia

  • Com arribar-hi? google

Transport de les Illes Balears.
Informació TIB: 971 177 777
Telèfon gratuït d’atenció al públic: 900 177 777
Palma: C/ Eusebi Estada, 28
http://tib.caib.es/  

  • Recomanacions

Monestir de Miramar
Tel. : 971 616 073
info@sonmarroig.com
www.sonmarroig.com

  • Web externes

Ramon Llull database
Palma: town hall
Valldemossa: town hall | www.sonmarroig.com
Algaida: town hall | www.santuaridecura.org

  • Imprescindible a la zona

Santuari de Gràcia i Santuari de Sant Honorat. A la muntanya de Randa, coronada pel Santuari de Cura, hi ha també aquests dos santuaris, de visita recomanada.

Deià. Als peus del Teix, al cor de la Serra de Tramuntana, hi ha aquest poble que ha atret artistes de tots els temps.

  • No et perdis

Ho sabies?

  • Biografia

Ramon Llull