RUTES >
buscador

ELS PAISATGES DE RAMON LLULL. Recorregut per la Mallorca lul·liana


04.Passeig de Sagrera

Passeig de Sagrera A l'inici del passeig de Sagrera es troba el monument que la ciutat de Mallorca aixecà en honor del seu més gran fill, Ramon Llull. L'escultura de bronze és obra d'Horacio de Eguía, i data de l'any 1967. La base que sosté l'escultura reprodueix alguns versicles en les tres llengües vehiculars usades pel Doctor Il·luminat. L'escrit llatí reprodueix un dels proverbis de Lul·lians: "Justitia procuram pacem et injuria bellum. Humilia verba sunt nuntii pacis et superba belli" (Liber Proverbiorum)" (La justícia procura pau i la injúria guerra. Les paraules humils són nuncis de pau i les superbes de guerra" Llibre dels Proverbis).,El text català reprodueix el versicle 295 de l'Amic e Amat: "Amor és aquella cosa qui los francs met en servitud e a los serfs dóna llibertat“.

Cap a l'any 1274, després de davallar de la muntanya de Randa, Ramon Llull féu una llarga estada al monestir cistercenc de Santa Maria de la Real. Hi escriví alguna obra, com el Llibre d’Ave Maria, el treball titulat l’Art abreujada d’atrobar Veritat, que constitueix la primera peça del seu sistema filosòfic, i el Llibre del gentil e dels tres savis, una obra apologètica en la qual aplica el seu sistema o Art. Al centre del claustre, destaca una imatge de Ramon Llull; aquesta escultura és obra d’Andreu Orell Salvà, de 1952, i presenta el Doctor Il·luminat mostrant el Llibre d’Ave Maria. El Llibre del gentil e dels tres savis, parla bellament de la natura, com en aquest fragment: “Estant lo gentil en esta consideració e en est treball, en coratge li vénc que es partís d’aquella terra, e que se n’anàs en terra estranya, si per aventura poria atrobar remei en sa tristícia; e pensà que se n’anàs en una gran forest, la qual era abondosa de moltes fonts, e de molts bells arbres fruiters, per los quals lo cor podia haver vida. En aquella selva havia moltes bèsties, e moltes aus de diverses maneres; e per açò cogità d’estar en aquell ermitatge per veer e odorar les flors, e per la bellea dels arbres, e de les fonts, e de les herbes aesma és d’haver alcun refrigeri a sos greus pensaments qui molt fort lo turmentaven e el treballaven”.  • Localitat

Palma, Valldemossa, Algaida

  • Durada

1 dia

  • Com arribar-hi? google

Transport de les Illes Balears.
Informació TIB: 971 177 777
Telèfon gratuït d’atenció al públic: 900 177 777
Palma: C/ Eusebi Estada, 28
http://tib.caib.es/  

  • Recomanacions

Monestir de Miramar
Tel. : 971 616 073
info@sonmarroig.com
www.sonmarroig.com

  • Web externes

Ramon Llull database
Palma: town hall
Valldemossa: town hall | www.sonmarroig.com
Algaida: town hall | www.santuaridecura.org

  • Imprescindible a la zona

Santuari de Gràcia i Santuari de Sant Honorat. A la muntanya de Randa, coronada pel Santuari de Cura, hi ha també aquests dos santuaris, de visita recomanada.

Deià. Als peus del Teix, al cor de la Serra de Tramuntana, hi ha aquest poble que ha atret artistes de tots els temps.

  • No et perdis

Ho sabies?

  • Biografia

Ramon Llull