ILLES BALEARS. El secret de les Illes
ILLES BALEARS

Tot èxit té una raó. Llavors hauríem de preguntar-nos per què les Illes Balears són considerades, des del segle XIX, un indret privilegiat. Què les ha convertit no només en un centre turístic, sinó també en un potencial generador de creativitat, art, música, un espai de comunicació amb el món i el paisatge.

L'explicació rau en tres paraules. Varietat, sinceritat, intensitat.

Les Balears constitueixen l'arxipèlag mediterrani més allunyat de terra. Són un món tancat en si mateix. Però aquesta unicitat geogràfica no les uniformitza, ans al contrari. Tot i ser un mateix territori, i fins i tot estar unides pel veïnatge, cada illa té el seu caràcter. Juntes formen una mena de casa gran, on cada illa en particular representa una estança, un saló, una balconada.

VARIETAT

La varietat fa que Mallorca sigui, al temps, muntanyosa i plana. Que contingui els paisatges més plujosos i els més secs. Terra de torrents, de planes fèrtils, de pobles majestuosos. Mallorca representa una espècie de continent en miniatura.

Menorca, en canvi, és una variació de pocs elements. Els turons lleus, les extensions verdes, la costa escarpada i dramàtica, les platges al final dels barrancs. Els nuclis urbans tenen una singularitat especial i no recorden gens als mallorquins. Molt més diàfans, blancs, harmònics amb el paisatge.

No té res a veure amb Eivissa, on tot són valls i muntanyes. Una illa caracteritzada per la mescla del verd i el blau. El pi, "Pitiüsa" l'anomenaren els grecs: pinosa. La mar, les cintes d'arena, els illots. Eivissa és "Vila", l'única població d'envergadura. Embolicada en unes muralles espectaculars, plena de racons, records dels anys contraculturals, cosmopolita, perfumada de pàtxuli.

Davant mateix, Formentera és l'essencialitat. Paisatge pur. Un mar de turqueses lluminosos, de temps calm i postes de sol inacabables, com escrigué el poeta eivissenc Marià Villangómez. Formentera és la soledat, la pedra, les cases aïllades, les parets de pedra, grans figueres.

Aquesta varietat seria probablement anecdòtica si no vingués acompanyada d'una segona categoria:

SINCERITAT

la sinceritat. Tots els viatgers han lloat sempre la forma de vida a les illes, la manera peculiar de percebre-hi el temps i les relacions humanes. I aquest component autèntic, conservat malgrat la poderosa activitat turística, es transmet a tot. A la llengua, als protocols de relació social, als topònims i diminutius, fins i tot a la gastronomia. ¿Com definir si no aquest sabor profund, real, sense guarniments, de l'ensaïmada, la sobrassada, la rebosteria típica de cada illa? Sinceritat entesa com el gust viu de l'existència. La relació fàcil i directa amb les gents i la terra. Per això tants visitants s'han quedat per sempre a les illes. Perquè s'hi viu amb el cor.

INTENSITAT

I això ens porta a la tercera nota essencial. La intensitat. Des del fulgor dels colors fins a la plasticitat dels elements naturals, tot té un grau elevat. És pictòric, escultòric, literari. No admet tons mitjans. Poden preferir-se els precipicis romàntics de la Serra de Tramuntana de Mallorca, o bé les cales del Migjorn menorquí; hi haurà qui es decanti per les festes de Sant Joan de Ciudatella, l'ambient nocturn d'Eivissa o per aquesta passejada contra el vent, trencant pedres sonores, pel Cap de Barbaria de Formentera, escenari que va fer famós la pel•lícula "Lucía y el sexo".

Què uneix coses tan dispars? Aquella intensitat gairebé musical, que està proclamant que cada minut que passes a les Illes té un sentit, llisca com una d'aquelles gotes que cauen del sostre a les grans coves. I lenta, però conscienciosament, acaben construint l'estalactita de la felicitat.

Les Balears són, en la seva limitació geogràfica, immenses, inabordables. No per la seva dimensió real, sinó per la profunditat de móns, per la vivència a flor de pell que ofereixen, pel rar equilibri que propicien entre la vida interior i l'exterior.

Per això, des de fa dos-cents anys, són famoses a tot el món.

mallorca


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears