RUTES >
buscador

EL CONVENT DE LES MONGES CAPUTXINES DE PALMA. Secrets de la vida conventual

CONVENT DE LES CAPUTXINES

Secrets de la vida conventual

 • Visites
 • Descripció de la ruta
És un dels set convents de clausura femenins que es conserven a Palma després dels avatars socials i polítics del segle XIX. Aquesta ruta és una oportunitat única - ja que el convent no està obert al públic- per conèixer el passat i el present d'una comunitat de religioses, i admirar les joies del nostre patrimoni que gelosament s’hi conserven. El silenci i l'assossec que contenen aquests murs conviden a esbargir-se en la quietud del cor de la ciutat, lluny de l'atrafegament de l'activitat urbana.

Recorregut: Plaça de Cort - Pas d'en Quint - C/Sant Nicolau - C/Estret de Sant Nicolau - Plaça del Mercat - C/Unió - C/Caputxines - C/Can Jaquotot, 1 (Convent de les monges Caputxines).

Alguns esdeveniments importants

Concili de Trento. Reunit a la ciutat de Trento (Itàlia) el 13 de desembre de 1545, va dur a terme la gran reforma de l'Església (Contrareforma). Es va ocupar en profunditat de la vida als monestirs, promulgant una sèrie d'imposicions encaminades a tallar els mals endèmics que s'arrossegaven des de segles. Les noves normes promovien la clausura perfecta, el trasllat dels convents al centre de les poblacions, l'edat competent per professar, així com la limitació del nombre de religioses segons les rendes del convent i l'entrada als monestirs de curta edat. A Mallorca el primer bisbe que va aplicar les reformes del Concili de Trento va ser Diego de Arnedo, que ordenà el trasllat a Palma de religiosos de diversos convents fins llavors fora de la ciutat.

Llei de desamortització de Mendizábal. Comprenia diverses mesures encaminades a sanejar la hisenda pública, molt malparada per suportar els costos de la Guerra Carlista (1833-1840). Era una estratègia econòmica i política que pretenia posar en circulació propietats eclesiàstiques no productives i atreure a la causa liberal a tots aquells que es beneficiarien de l'esmentada desamortització. El nom de la llei és el del polític Juan Álvarez Mendizábal (1790-1853), que va presentar al Parlament les mesures legislatives per canviar l'estructura econòmica del patrimoni de l'Església, quan ell era cap del Govern en 1835. A causa de la inestable situació política i social del primer terç del segle, l'inevitable procés desamortitzador i desvinculador que significava la liquidació de l'Antic Règim no es va consolidar fins a l'arribada al poder del segon govern liberal (1833-1843).

A Mallorca van ser suprimits 33 dels 43 convents que hi havia en 1836. Va ser un greu perjudici al patrimoni artístic de l'Església, que era el més important de Mallorca. Quant als immobles, la majoria elements importantíssims de l'arquitectura gòtica o barroca, alguns es van conservar i van passar a mans particulars (com la Cartoixa de Valldemossa), d'altres foren de manera total o parcialment enderrocats.

Concili Vaticà II. Es va celebrar a Roma a la basílica de Sant Pere durant els pontificats de Joan XXIII i Pau VI. El pontífex pretenia renovar l'Església catòlica i preparar la unitat de les diverses esglésies cristianes. El seu discurs d'obertura (1962) davant de 2.540 pares conciliars de tot el món, provocà una profunda impressió per la seva força innovadora. Celebrat al llarg de quatre sessions, es va caracteritzar per la intensitat i la durada dels debats, amb l'aprovació d'importants decrets i constitucions sobre l'Església (l'ecumenisme, la litúrgia, la revelació, la tasca pastoral dels bisbes, la llibertat religiosa, etc.).


 • Dades d’interès

Centre d'Itineraris Turístics
C/ Sant Domingo, 11. 07001. Palma.

Informació i reserves:
De dilluns a divendres de 10 a 18 h
Dissabtes de 10 a 14 h
Tel.: 971 720 720 / 636 430 000
Fax: 971 720 721
E-mail: itinerariosculturales@caib.es 
www.itineraris.org
www.illesbalears.es
www.inestur.es

 • Durada

2 hores aproximadament

 • Com arribar-hi? google

Bus:
2, Plaça de Cort
15, 25, Plaça de la Reina
15, 25, 46, 7, 3, Plaça Joan Carles I
www.emtpalma.es

 • GPS

1: 39.570739.2.648413
2: 39.571574,2.647351
3: 39.572236,2.648950
4: 39.572302,2.648960
5: 39.572352,2.649937

 • Horari de visites

Horari itinerari: (consultar calendari www.itineraris.org)

 • Preu

Adults: 10 €
Pensionistes i estudiants: 5 €

Descomptes:

50% targeta verda.
www.balears-sostenible.com
Menors de 12 anys: gratuït.

Aquesta ruta inclou la visita a l'interior del Convent de les Monges Caputxines.


 • Punt de trobada

Plaça de Cort (al costat de l'olivera).

 • Recomanacions

El Convent de les Caputxines només pot visitar-se realitzant aquesta ruta.

 • Imprescindible a la zona

Les Rambles, Jaume III i Passeig des Born. Centre comercial de Palma, amb profusió de botigues de marques conegudes i uns grans magatzems.

Visitar el Convent de les Caputxines per Nadal. Les caputxines també foren famoses per la realització i composició de pessebres, que només mostren per Nadal.
PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears