RUTES >
buscador

RUTA DE LA POSIDòNIA. El secret biològic de Formentera

RUTA DE LA POSIDòNIA

El secret biològic de Formentera

  • Visites
  • Descripció de la ruta
Hi ha qui parla de la màgia de les aigües de Formentera. El color i la transparència es comparen amb les de mars llunyans. Però no és màgia: és biologia. També garantia de futur per a l'economia local, basada a un tipus de turisme que aprecia els trets diferencials de l'oferta formenterera, i les seves platges.

El secret és a la posidònia, una planta submarina que juga un paper cabdal entre el medi marí i el terrestre. Hi ha posidònia perquè les aigües litorals són transparents, amb visibilitats mitjanes de 30 i 40 metres, i fins i tot de 70. I les aigües són transparents perquè hi ha posidònia.

A pràcticament totes les aigües litorals de Formentera hi ha colònies de posidònia. Aquesta ruta, emperò, discorre per la comunitat de les platges d'arena de la zona nord, dins el Parc Natural de ses Salines. Una zona de gran bellesa on, a més, amb quatre passes podem passar d'una platja oberta a ponent a una altra oberta a llevant.

Recorrerem les platges des Cavall d'en Borràs, de ses Illetes, des Pas, des Trocadors i de Llevant, un continu de platges d'arena que, en el mapa, estan situades a l'istme que des del nord de Formentera sembla cercar Eivissa.

Òbviament, la forma més directe de veure les praderies de posidònia és submergint-se en les aigües clares que les cobreixen. Però la proposta és —sense mullar-se ni un peu— veure com interactuen la mar i la terra en una zona ecològicament molt fràgil.

Què és la posidònia?
El diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, entre les locucions de la posidònia (Posidonia oceanica) hi inclou la d'”alga dels vidriers”, que defineix com “planta fanerògama de la família de les posidoniàcies, de rizoma horitzontal, coberta de restes fibroses de les fulles mortes, fulles cintiformes, flors petites en inflorescències espiciformes i fruit carnós, que forma extenses praderies marines en les fondàries costaneres, sobre substrats predominantment sorrencs, les fulles mortes de la qual eren emprades pels vidriers per a embalar els objectes fràgils”.

La posidònia, popularment denominada alga, no és una alga sinó una planta que viu als fons marins, principalment arenosos de relleu suau on hi arriba la llum solar. És de color verd fosc i les seves fulles, en forma de cinta, poden arribar als 2 metres de llarg. Floreix i dóna fruits. Viu en extenses praderies.

Les “algues” de Formentera han servit per situar l'illa a totes les publicacions científiques y de divulgació mundial, quan un equip científic del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) localitzà a aigües formentereres l'organisme viu més gran i més vell del món: 8 quilòmetres de llargada i una edat estimada de 100.000 anys. És un exemplar de Posidonia oceanica.

Antigament a Formentera s'empraven les “algues” recollides de les platges com a jaç pel bestiar i, sobretot, com a aïllament als sostres en la construcció tradicional.

Beneficis
Els científics atribueixen a la posidònia del Mediterrani alguns beneficis que no es poden palesar en una ruta, com ara la d'absorbir 25 milions de tones de carboni de l'atmosfera. La posidònia és també un pulmó de la Mediterrània: cada metre quadrat de praderia allibera fins a 14 litres d'oxigen per dia gràcies a la fotosíntesi. Les praderies de posidònia són suport de vida per altres éssers, a més de produir una gran quantitat de matèria orgànica. I tenen altres funcions com ara:

Generació d'arena.
En la passejada podrem veure, arran de mar, una arena especialment fina i blanca; és arena biògena, que arriba a les platges des de les praderies de posidònia. Està formada per restes d'algues i esquelets dels microorganismes que hi viuen (mol·luscs, briozous —invertebrats externament semblants a les molses—, equinoderms —com ara les estrelles de mar i els bogamarins—, etc.). Hom calcula que cada metre quadrat de praderia de posidònia genera a l'any entre 10 i 100 grams d'aquesta arena.
Esculls naturals. Autèntiques barreres de protecció de les platges, que arriben a tenir fins a 4 metres d'altura i debiliten la força de l'onatge, com ho faria un escull de coral. A vegades són visibles des de la platja.
Mantes' surants. Les fulles mortes, llargues i fortes, formen una mena de mantes surants que es mantenen a uns metres de les platges, constituint una massa flexible i esponjosa que absorbeix bona part de la força dels temporals, evitant que s'emportin l'arena de les platges.
Munts de fulles a les platges. Són la manifestació més visible. La seva funció més primària és la d'impedir que l'aigua de mar s'emporti l'arena. Aquí comença el miracle de la formació de dunes.


  • Localitat

Formentera

  • Durada

1 dia, aproximadament

  • Com arribar-hi? google

La ruta s'inicia al port de Formentera. La sortida de vaixells des d'Eivissa es fa des de l'estació marítima dels vaixells de Formentera, a l'avinguda de Santa Eulària. Fins i tot a l'hivern hi ha vaixells.

Informació sobre preus i horaris:
www.balearia.com
www.medpitiusa.net
www.iscomar.com

Informació transport públic d'Eivissa i Formentera:
www.ibizabus.com

  • GPS

1: 38.734603,1.416979
2: 38.734946,1.424822
3: 38.750887,1.433265

  • Recomanacions

En total caldrà caminar uns 10 quilòmetres, dels quals gairebé 8 són per damunt l'arena de la platja. Cal triar bé el calçat més adient.

Tot i que és una ruta que pot fer-se tot l'any (compte amb les insolacions si es fa a l'estiu), és a l'hivern quan pot gaudir-se de la tranquil·litat necessària en unes platges que a l'estiu suporten una enorme pressió, i que fora de la temporada turística estan en una altra dimensió.

Cal portar carmanyola i aigua. A la zona hi ha restaurants i bars de platja, però només oberts en temporada turística. Al port de la Savina sempre hi trobarem algun bar i restaurant oberts.

És molt recomanable disposar d'un mapa aeri de la zona.

  • Web externes

www.illesbalears.es
www.formentera.es

  • Imprescindible a la zona

S'Espalmador. Un illot separat de Formentera per només uns 150 m. Forma part del Parc Natural de Ses Salines. S'hi pot arribar en vaixell des del port de La Savina.

Rutes Verdes. L'Ajuntament de Formentera ha editat un fullet en el que es proposen diversos recorreguts a peu o amb bicicleta per descobrir l'illa.

  • Altres adreces d'interès

Oficina d'Informació Turística
Port de La Savina. 07870 La Savina.
Tel.: 971 322 057 - 971 322 825
E-mail: turismo@formentera.es
PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears