RUTES >
buscador

CAMí DE CAVALLS. Descobrir Menorca a peu

CAMí DE CAVALLS

Descobrir Menorca a peu

  • Visites
  • Descripció de la ruta
El mar, des de temps remots, ha estat el portador de bones i males notícies. Així, tant el comerç, com les malalties i fins i tot els pirates i invasors han accedit sempre a l’illa pel seu litoral. El Camí de Cavalls era una ruta vital per a la vigilància costanera, doncs unia les diferents talaies de defensa i permetia reaccionar amb rapidesa en cas d'emergència. Avui, recórrer els prop de 200 quilòmetres d'aquests camins i impregnar-se dels paisatges que travessen, constitueix una de les més belles passejades que ofereix Menorca.

Un territori a vigilar
La costa menorquina té un perímetre de gairebé 220 km. És, doncs, un litoral extens i variat, excel·lent per a l’excursionista que pot gaudir d’innombrables racons de gran bellesa, contemplar el mar sense presses i assaborir les platges. Però aquesta costa no ha estat sempre tan bucòlica. No fa tant de temps que molts menorquins, en realitat la gran majoria, vivien d’espatlles al mar. Molts dels que vivien a l’interior, de fet, gairebé no veien la mar en tot l’any. La costa era un territori hostil, on l’enemic podia atacar en qualsevol moment, un territori que calia vigilar de manera acurada, sobretot durant la primavera i l’estiu, quan eren més probables els atacs exteriors. I és que el mar, per a un illenc, era tant el cordó umbilical que unia necessàriament l’illa a les terres continentals com la via d’arribada de l’enemic, tant l’humà —pirates, invasors— com el natural —les temibles epidèmies, com la pesta.

Per a la vigilància del litoral s’establien talaies temporals o permanents a llocs alterosos, que permetessin un bon domini de l’horitzó. Però era també precís comptar amb un bon camí de ronda que unís tots aquests punts i que permetés d’accedir a qualsevol lloc amenaçat de la costa per repel·lir un atac, per reprimir el contraban, per rescatar les restes d’un naufragi o, simplement, per poder aprofitar els recursos que brindava la costa. Va néixer així una de les rutes paisatgístiques més importants de Menorca, el Camí de Cavalls.

No estan clars els orígens del Camí de Cavalls. Potser cal cercar-los després de la conquesta cristiana de l’illa, a l’època medieval. En tot cas, sabem que als segles XVI i XVII, quan l’amenaça d’atacs de corsaris barbarescos es repetia de manera alarmant, els escamots d’homes armats recorrien la costa allà on els talaiers havien albirat naus sospitoses. Fos com fos, la primera referència documental a un anomenat Camí de Cavallers que voreja l’illa és de 1683, per bé que del mateix document s’intueix que era molt antic. A partir d’aquest moment les referències són més freqüents, ja que l’autoritat militar de l’illa donà repetidament ordres perquè els pagesos i els propietaris de les finques per on transitava el mantinguessin lliure i amb la senyalització acostumada.

Per a l’exèrcit, des del segle XVIII, el Camí de Cavalls esdevenia una ruta vital per a la vigilància costanera. No es tractava, tanmateix, d’un camí ben delimitat, entre parets seques com és costum a Menorca, tot i tenir aquestes característiques en alguns trams. Més aviat era un dret de pas que sovint variava el recorregut en funció de les tasques agrícoles o d’altres necessitats de les finques. Els militars van deixar d’ordenar la seva senyalització l’any 1961, però això no extingí el dret de pas.

A final de la dècada de 1980 s’inicià un conflicte entre alguns propietaris que volien impedir el pas per les seves terres i els grups d’excursionistes i les autoritats insulars, que en volien garantir el dret d’ús. Aquest contenciós s’allargà durant molts anys, però avui el seu lliure ús està garantit i regulat per una llei autonòmica aprovada l’any 2000 que defineix el Camí de Cavalls com “una realitat històrica i cultural del poble de Menorca”.

Aquest itinerari no esgota les possibilitats del Camí de Cavalls ni de bon tros. Més aviat vol oferir una selecció dels seus trams més interessants, passant pels quatre punts cardinals de l’illa.


  • Localitat

Maó, es Mercadal, Ciutadella, Sant Lluís

  • Durada

Cada itinerari, mig dia aproximadament. S'indiquen les distàncies.

  • Com arribar-hi? google

Informació transport públic Menorca:
- Autobusos Torres.
Tel.: 902 075 066.
www.e-torres.net

- Transport Menorca, S.A.
Tel.: 971 360 475.
www.tmsa.es

- Autos Fornells.
Fornells: Tel.: 686 93 92 46 /
696 92 58 08.
Es Mercadal: Tel.: 971 154 390.
www.autosfornells.com

  • GPS

1: 39.997677,4.262838
2: 40.068778,4.088845
3: 40.052500,3.885098
4: 39.977369,3.833794
5: 39.932692,3.914792
6: 39.916978,4.034042
7: 39.863964,4.298573

  • Web externes

Maó | es Mercadal | Ciutadella | es Migjorn gran | Sant Lluís

  • Imprescindible a la zona

Formatge maonès. El formatge maonès fet a Menorca gaudeix d'una Denominació d'Origen (Formatge Mahón-Menorca). S'elabora amb llet quallada de vaca a baixa temperatura, salat per immersió i madurat segons els costums de l'illa.

Camí d'en Kane. Camí impulsat pel governador britànic Richard Kane. Unia el castell de Sant Felip amb Ciutadella, i avui és -entre Maó i es Mercadal- una excel·lent ruta paisatgística.

  • Altres adreces d'interès

Informació Turística Consell
de Menorca

Tel.: 971 363 790
www.menorca.org
PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears