RUTES >
buscador

RUTA DELS FARS DE FORMENTERA. Far de la Mola i far des cap de Barbaria

FARS DE FORMENTERA

Far de la Mola i far des cap de Barbaria

  • Visites
  • Descripció de la ruta
Un recorregut que s'inicia al port de la Savina, a Formentera, i ens porta als dos fars de l'illa, el de la Mola i el des cap de Barbaria, ambdós penjats en sengles penya-segats. La ruta esdevé així la visita a dos dels paisatges més imponents de Formentera.

Ara que les noves tecnologies qüestionen el paper i el futur dels fars és el moment de gaudir de la figura —sempre imponent i evocadora— d'aquestes instal·lacions tan integrades en la percepció del paisatge marí, que acompanyen el visitant arran del penya-segat.

Algunes dades històriques
Garantir la seguretat marítima fou un dels grans objectius dels governs espanyols de mitjan segle XIX. S'engegaren una sèrie de plans amb un doble objectiu: facilitar la navegació marítima en trànsit i fer més segura l'arribada dels vaixells als ports illencs, també en important procés de modernització.

Fruit d'aquest impuls fou el projecte del far de la Mola, de 1859, i obra de l'enginyer Emili Pou Bonet (Palma, 1830-1888). Aquest far fou construït el 1861, i el seu nom oficial és “Far de Formentera”, la qual cosa és prova fefaent de la seva importància per a la navegació per la Mediterrània occidental.

Les mancances en la senyalització marítima detectades desprès de l'entrada en servei dels fars i resta de senyals marítims construïts segons els projectes de mitjan segle XIX, provocaren una sèrie de projectes posteriors, alguns executats en els anys immediats i d'altres que trigaren gairebé un segle a fer-se realitat. Aquest és el cas del far del cap de Barbaria, projectat el 1924 i que no fou realitat fins el 1971.

Cal pensar que els fars de Formentera han estat —abans de la proliferació de sistemes de navegació electrònics— cabdals per guiar la navegació en les rutes per la Mediterrània.


  • Localitat

Formentera

  • Durada

1 matí

  • Com arribar-hi? google

La ruta s'inicia al port d'Eivissa,
a l'estació marítima dels vaixells
de Formentera i acaba amb l'arribada
al port de la Savina.

Informació sobre preus i horaris dels vaixells
www.balearia.com
www.medpitiusa.net
www.iscomar.com

Informació transport públic
d'Eivissa i Formentera
www.ibizabus.com

  • GPS

1: 38.663397,1.584048
2: 38.640925,1.389406

  • Recomanacions

El desplaçament per Formentera no pot fer-se amb transport públic. Només ciclistes molt entrenats poder accedir als dos fars en un dia. La ruta sencera són 57 quilòmetres, amb un punt de màxima altura de 163 metres.

Les opcions més realistes són el cotxe o la moto. Poden portar-se des d'Eivissa o llogar-se a Formentera.

Cal també tenir en compte l'opció que ofereix l'empresa Elektracar (www.elektracar.com), dedicada al lloguer de bicicletes, motos i petits cotxes elèctrics; ofereix també l'opció combinada de picnic i bicicleta elèctrica, molt vàlida per fer aquesta ruta. Moure's i arribar en silenci és un privilegi.

  • Web externes

www.illesbalears.es
www.formentera.es

  • Imprescindible a la zona

Mercat artesà de La Mola. De l'1 de maig al 12 d'octubre, tots els dimecres i diumenges se celebra un popular mercat artesanal al Pilar de la Mola.

Museu d'Etnografia d'Eivissa i Formentera.
A Sant Francesc es troba aquest museu dedicat a la vida a Formentera abans de l'eclosió del turisme: artesania, oficis, activitats productives i àmbit domèstic.

  • Altres adreces d'interès

Vegeu oficines d’informació turística
PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears