RUTES >
buscador

PUIG DE MISSA I BALàFIA. L'aigua i l'arquitectura tradicional d'Eivissa

PUIG DE MISSA I BALàFIA

L'aigua i l'arquitectura tradicional d'Eivissa

  • Visites
  • Descripció de la ruta
Una bella combinació tricolor: el blanc impol•lut de la calç, el vermellós de la seva torre de defensa i, lluny, el blau de la mar. Tot això conviu en harmonia a l'església del Puig de Missa, per a molts la més interessant d'Eivissa. En aquesta ruta acompanyarem per la seva sendera a l'únic riu de les Balears. Així arribarem a Balàfia, un preciós poblat que, com l'església que deixem enrere, no pot ocultar la clara funció defensiva que tenia antany. Els seus gruixuts murs evoquen una època d'atacs pirates, turcs i barbarescs.

Algunes dades històriques
Puig de Missa de Santa Eulària. La silueta de Puig de Missa és identitària per a Santa Eulària des Riu. Els 52 metres d'altura d'aquest puig dominen una fèrtil comarca travessada pel riu de Santa Eulària, l'únic riu de les Illes Balears.

Tot i que la construcció inicial és del segle XIV, l'aspecte actual del Puig de Missa es configurà a l'edat moderna (segles XVI a XVIII). La funció defensiva davant atacs corsaris enemics del Puig de Missa rau en l'excel·lent ubicació estratègica, que ofereix un control visual del pas marítim de llevant. L'església fortificada del segle XVI és el principal element d'aquest nucli, crescut —com d'altra banda és característic a les Pitiüses— al voltant de l'església.

El 1952 Puig de Missa fou declarat paisatge pintoresc gràcies a una iniciativa del cappare del Règim franquista Juan Contreras y López de Ayala, marquès de Lozoya, director general de Belles Arts entre 1939 i 1951. Contreras visqué al Puig de Missa, on hi té dedicat un carrer, i estigué molt vinculat a Eivissa.

El poblat de Balàfia.
Cinc cases pageses (can Fornàs, can Marès, can Vicent Ferrer, can Pere de na Bet i can Bellmunt) i tres torres de defensa formen aquest peculiar conjunt arquitectònic, l'interès del qual rau, precisament, en el tipus d'agrupació, únic a les Pitiüses. Cada casa manté la seva privacitat malgrat formar un autèntic poblat perfectament adaptat al terreny.
El poblat de Balàfia —amb les seves torres predials—, sorgí com a resposta defensiva als habituals atacs dels corsaris barbarescos dels segles XVI i XVII i, en aquest sentit, forma part del mateix sistema defensiu que el Puig de Missa.


  • Localitat

Santa Eulària des Riu, Sant Joan de Labritja

  • Durada

Un dia

  • Com arribar-hi? google

La ruta s'inicia a la Vila d'Eivissa. No pot fer-se en transport públic. La proposta combina el vehicle motoritzat (que pot substituir-se, si es pot, per la bicicleta) amb una petita excursió a peu que, en tot cas, també pot fer-se en vehicle.

  • GPS

1: 38.983875,1.529281
2: 39.032214,1.484043

  • Horari de visites

Museu Barrau
Hivern: 10 - 13.30 h.
Estiu: 10 - 14 h.
Tancat diumenges i dilluns.

Museu d’Etnografia d’Eivissa
Octubre a març
10 - 13 / 16 - 18 ó 17 - 20
Tel.: 971 332 845
Dilluns tancat.

Àrea recreativa de Can Pere Mosson. Depèn del Consell Insular d'Eivissa. Tancada el mes d'agost, tot coincidint amb el risc d'incendis. Durant la resta de l'estiu no és permès encendre-hi foc. Disposa de serveis, aigua potable, banc i taules i fogaines per fer-hi torrades; hi ha llenya per utilitzar lliurament.

  • Recomanacions

Aquesta ruta poden fer-la infants i persones de tota condició física, però transcorre per zones no adaptades.

  • Web externes

Santa Eulària des Riu | Sant Joan de Labritja

  • Imprescindible a la zona

Ballades. El segon diumenge després del 10 d'agost, dia de Sant Llorenç, es fa una ballada a la Font de Balàfia. Altres ballades a pous es fan al Pou de Labritja, a Sant Joan, (diumenge anterior al 5 d'agost, festivitat de Santa Maria de les Neus); al Pou d'Albarqueta, a Sant Llorenç, (5 d'agost) i al Pou des Baladre, a Vicent de sa Cala (dissabte desprès del 8 d'agost, diada de les Pitiüses i aniversari de la conquesta catalana de 1235).

Cuina tradicional.
Aquesta és una zona d'alta densitat de restaurants de cuina tradicional, on es poden degustar plats com l'amanida pagesa, el sofrit o l'arròs de matances.
PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears