RUTES >
buscador

L'EIVISSA FENICIO-PúNICA. Els testimonis de l’illa a la història antiga

L'EIVISSA FENICIO-PúNICA

Els testimonis de l’illa a la història antiga

  • Visites
  • Descripció de la ruta
Eivissa fou la primera ciutat de totes les Illes Balears. Allà, en el segle VII aC, naixia el fenomen urbà amb tot l'enrenou que comporta: mercaders, artesans, tràfic marítim amb el Mediterrani… Els fenicis foren els protagonistes de l’època, i en aquest indret la seva petjada continua evocant-ne el record. Aquesta ruta constitueix una mirada al passat eivissenc, visitant llocs de gran riquesa arqueològica, com la necròpoli Puig dels Molins, el conjunt funerari púnic més important del Mediterrani Occidental.

Algunes dades històriques
El període fenicio-púnic s’inicia amb l’establiment al poblat de sa Caleta de fenicis provinents de la zona de l’Estret de Gibraltar, al segle VIII aC. El factor determinant inicial d'aquesta colonització fou el comerç, atesa la importància estratègica de l’illa en les rutes marítimes i la possibilitat d’esdevenir Eivissa un lloc apte per a la instal·lació d’una població fixa. Al segle VI aC, la colonització púnica de l’illa és ja un fet indiscutible. Tot i que l'explicació històrico-lingüística adient seria prou extensa, cal aclarir que el terme fenici i púnic al·ludeixen a integrants d’una mateixa cultura, però de diferents llocs de procedència. En el cas d’Eivissa, el terme fenici faria al·lusió a la procedència de membres d’aquest poble semita de l’Estret de Gibraltar, i púnic als de la Mediterrània Central (Cartago, Sicília i Sardenya).

El lapse cronològic que abraça aquest període va des del segle VIII aC fins a l'I dC. L’any 74 dC Eivissa, per un decret de l’emperador Vespasià, passa a ser considerada municipium romà, i així conclou un període que culmina amb la romanització de la vida a l’illa.

El passat púnic d’Eivissa ha atorgat a l’illa una peculiaritat que la distingeix dels seus referents geogràfics més propers. Aspectes antropològics diversos són hereus d’aquesta època, com per exemple l’arquitectura tradicional.

El propi nom d’Eivissa té el seu origen en la denominació púnica de l’illa. Les monedes encunyades aquí porten la inscripció BSM: habitants de l’illa del déu Bes (déu egipci inclòs al panteó fenici), ja que atribuïren l’absència de serps a l’illa a l’acció d’aquest déu, que protegia els homes d'aquests rèptils. D’aquesta manera, després de la conseqüent evolució històrico-lingüística, la presència dels fonemes /b/ i /ss/ tendrien el seu origen en aquesta paraula púnica.

L’època púnica i la seva riquesa arqueològica han provocat que des de principis del segle passat hagin tengut lloc excavacions arqueològiques que han proporcionat nombroses dades, que han permès dur a terme un treball històric no sempre fàcil, atesa la manca de fonts escrites pertanyents als propis protagonistes.


  • Localitat

Eivissa, Sant Josep de sa Talaia, Santa Eulària des Riu

  • Durada

1 dia

  • Com arribar-hi? google

L'accés als jaciments de sa Caleta i la Cova des Culleram s'ha de fer amb transport privat.

Informació Transport Públic
d'Eivissa i Formentera

www.ibizabus.com

Vegeu oficines d’informació turística

  • GPS

1: 38.90705,1.429519
2: 38.867084,1.334728
3: 39.091077,1.592975

  • Recomanacions

Museu Monogràfic del Puig des Molins
D'abril a setembre:
Dimarts a dissabte: 10 - 13 / 18 - 20 h.
Diumenge de 10 - 14 h.

D'octubre a març:
Dimarts a dissabte: 9 - 15 h.
Diumenge: 9 - 14 h.
Dilluns i festius tancat.

Santuari Púnic des Culleram
Dimarts a dissabtes: 9.30 - 13.30 h.

  • Web externes

www.illesbalears.es

Eivissa  | Sant Josep de sa Talaia |  Santa Eulària des Riu

  • Imprescindible a la zona

Parc Natural de Ses Salines. L'activitat salinera d'Eivissa ha configurat un paisatge únic d'estanys, avui protegit, on reposen o viuen nombroses espècies d'aus.

Cala Benirràs.
Magnífica platja de sorra del nord d'Eivissa, amb tota mena de serveis, ideal per passar-hi el dia amb la família. Una de les platges mítiques de l'illa, magnetitzada per l'illot Cap Bernat.
PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears