PROTAGONISTES
buscador

FRéDéRIC CHOPIN. El poeta del piano

lineasVegeu rutes relacionades lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Frédéric Chopin
FRéDéRIC CHOPIN
Frédéric Chopin nasqué a una finca rural de la localitat de Zelazowa-Wola, a prop de Varsòvia (Polònia), l’1 de març de l’any 1810. La tardor d’aquell mateix any, amb els seus pares —Justyna i Nicolau Chopin, un francès nacionalitzat polonès— es traslladà a viure a Varsòvia, on el pare havia trobat una feina com a professor de francès. Als vuit anys, animat pel seu professor, Adalberg Zwyny, realitzà el seu primer concert públic. Residí a Viena els anys 1829 i 1830, ja com a pianista reconegut, i s’instal·là a París a principi de 1831. Es relacionà amb Liszt, Berlioz, Bellini i Rossini, entre d’altres músics. El 1837 inicià una relació sentimental amb l'escriptora francesa George Sand, que durà gairebé deu anys i que marcà profundament la vida del compositor.

Amb la salut molt delicada i en bona part pels beneficis del clima mediterrani, la tardor de 1838 partí de viatge cap a Mallorca amb George Sand i amb els dos fills d'ella. S’embarcaren amb el vaixell El Mallorquín i arribaren a l’illa el 8 de novembre. Primerament, s’allotjaren a la casa rural anomenada Son Vent, d’Establiments, i 15 dies més tard s’instal·laren a una cel·la de la Cartoixa de Valldemossa –que feia quatre anys que havia estat exclaustrada. El músic no experimentà cap millora en l’estat de salut, i la parella no connectà amb els veïns, així que decidiren acabar l’experiència illenca, i el 13 de febrer de 1839 partiren de Mallorca.

A la Cartoixa de Valldemossa es poden veure alguns records de la seva estada a Mallorca, com ara el piano Pleyel que usà el compositor, o els manuscrits i les primeres edicions de l'obra de George Sand Un hivern a Mallorca, on narra el seu viatge a l'illa. A Mallorca Chopin compongué la Polonesa en do menor, op 40, n. 2 i la Masurca en mi menor, op 41, n. 2. L’estada mallorquina influí en altres obres de Chopin: l’espai físic i el paisatge o les vivències illenques es poden trobar en diverses composicions chopinianes. Segons Joan Moll i Marquès, “trobareu la lluminositat dels nostres paisatges als Preludis n. 3, 10 i sobretot al 23; i l’ambient religiós de la Cartoixa als temes corals dels Preludis n. 9, 13, 15 i 20, de l'Scherzo, del Nocturn en Sol menor i de la Masurca. El seu món interior passà de la gran felicitat de les primeres setmanes a la total desolació produïda per la diagnosi d’una malaltia incurable i la por a la mort. L’exultant felicitat s’expressa en els Preludis 3, 10, 11, 17 i 19. La profunda tristor en els números 2, 4, 6, 9, 14, 15 i 20, a la Polonesa, a la part central de la Masurca i al nocturn”.

Chopin envià quatre cartes des de Mallorca al seu amic Juli Fontana, de París. De la primera, datada el 15 de novembre de 1838, són aquestes paraules: «Segurament aniré a viure a una encantadora cartoixa enclavada en el país més bell del món; la mar, muntanyes, palmeres, un cementiri, una església del temps dels Croats, una mesquita en ruïnes, oliveres mil·lenàries...! Ara, estimat amic, gaudeixo quelcom més de la vida; estic molt a prop del més bell del món; soc un home millor». A la quarta obra epistolar, fa les afirmacions següents: «Has d'imaginar-me així: entre la mar i les muntanyes en una gran cartoixa abandonada, allotjat en una cel·la que té les portes més grans que les majors de les cotxeres de París. Imagina'm sense guants blancs, amb els cabells sense arrissar, pàl·lid com de costum. Les obres de Bach, els meus manuscrits, les meves notes i alguns altres paperots, vet aquí tot el que posseeixo. Impera una calma absoluta; hom pot cridar molt fort sense que cap persona pugui sentir-te. En una paraula, t'escric des d'un indret molt estrany... La divina Natura, certament, és molt bella; però, per gaudir-ne seria precís no tenir tracte amb els homes, ni res a veure amb el correu, ni amb els camins».

La seva obra ofereix una inesgotable riquesa melòdica unida a una harmonia molt rica. Compongué, per a piano sol, 3 sonates, 27 estudis, 26 preludis, 4 balades, 21 nocturns, 15 valsos, masurques, poloneses. Per a piano i orquestra compongué dos concerts, una Gran Fantasia, una Gran Polonesa i unes variacions. Morí a París el 17 d'octubre de 1849. El seu sepulcre és al cementiri de Père Lachaise de la capital francesa. Se’l defineix com l’exponent màxim del romanticisme musical, i és considerat com el poeta del piano.


  • Dades d’interès

Mapa

  • Data

Zelazowa-Wola (Polònia), 1810 – París, 1849

  • Altres dades

Curiositats
Chopin envià quatre cartes des de Mallorca al seu amic Juli Fontana, de París. De la primera, datada el 15 de novembre de 1838, són aquestes paraules: «Segurament aniré a viure a una encantadora cartoixa enclavada en el país més bell del món; la mar, muntanyes, palmeres, un cementiri, una església del temps dels Croats, una mesquita en ruïnes, oliveres mil·lenàries...! Ara, estimat amic, gaudeixo quelcom més de la vida; estic molt a prop del més bell del món; soc un home millor».

Obra
Per a piano sol compongué 3 sonates, 27 estudis,
26 preludis, 4 balades, 21 nocturns, 15 valsos,
masurques, poloneses.

Per a piano i orquestra compongué dos concerts,
una Gran Fantasia, una Gran Polonesa i unes variacions.

  • Enllaços d’interès

www.festivalchopin.com
www.chopin.pllineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Vegeu rutes relacionades


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears