PROTAGONISTES
buscador

GERTRUDE STEIN . Escriptora d’avantguarda a Mallorca

lineaslineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Gertrude Stein
GERTRUDE STEIN
Gertrude Stein va néixer el 3 de febrer de 1874 a Allegenhy, Pennsilvània (Estats Units d’Amèrica), i morí a París el 27 de juliol de 1946. Era membre d’una família d'immigrants jueus alemanys, i filla d’un ric executiu dels ferrocarrils americans, la qual cosa li permeté dur una vida sense problemes econòmics. De 1903 a 1912 va viure a París amb el seu germà Leo Stein. El 1907 va conèixer la seva companya, Alice B. Toklas, amb qui compartí la resta de la seva vida.

Es considera una promotora i dinamitzadora de l'art contemporani i de la literatura d'avantguarda. Així, la seva casa del Barri Llatí de París fou un centre d’irradiació de l’art d’avantguarda d’abans de la Gran Guerra. Amiga de Picasso, de Matisse, d’Apollinaire i de bona part dels artistes d’avantguarda del seu temps, fou també protectora d'Ernest Hemingway.

L’escriptora i la seva companya visitaren Mallorca en dues ocasions: la primera a l’estiu de 1914, i la segona el 1916, en plena Primera Guerra Mundial. En aquesta ocasió, hi residiren durant més de mig any. Foren rebudes pel pintor William Cook, i s’allotjaren en una casa que havien llogat al barri palmesà del Terreno. A l’obra Autobiografia d’Alice B. Toklas (1930), Stein esmenta com arribaren, l’any 1916, a Mallorca: “Vam arribar una vegada més a Palma, i Cook ens va venir a rebre i es va encarregar de tot. Sempre podies comptar amb William Cook. En aquella època estava escurat, però més tard, quan va heretar, hi vivia bé… Hi havíem estat dos estius abans i ens havia agradat, i ens va tornar a agradar. Sembla que ara els agrada molt a molts nord-americans, però en aquella època, Cook i nosaltres érem els únics nord-americans que hi havia a l’illa”. En aquesta obra, Stein explora per primera vegada una escriptura accessible al gran públic, fet força insòlit fins aleshores en l’autora, generalment hermètica i abstracta.

Gertrude Stein, poc abans de 1929, va recomanar Mallorca a Robert Graves, en una frase que es va fer cèlebre: “Mallorca és el paradís, si pots resistir-lo”.

  • Dades d’interès
  • Data

Allegenhy, Pensilvania (Estados Unidos de América) 1874 – París, 1946

  • Altres dades

Anecdotari
Stein va recomanar Mallorca a Robert Graves, en una frase que es va fer cèlebre: “Mallorca és el paradís, si pots resistir-lo”.

Obres destacades
• Three Lives (1909)
• The Making of Americans (1925)
• The Autobiography of Alice B. Toklas (1933)
• The Geographical History of America or the Relation of Human Nature to the Human Mind (1936)
• Three Sisters Who Are Not Sisters (1943)
• Wars I Have Seen (1945)
• The Mother of Us All (1947)
• Patriarchal Poetry (1953)
• Alphabets and Birthdays (1957)lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears