PROTAGONISTES
buscador

ARXIDUC LLUíS SALVADOR. Enamorat de Mallorca

lineaslineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Arxiduc Lluís Salvador
ARXIDUC LLUíS SALVADOR
L’ arxiduc Lluís Salvador d’Habsburg-Lorena i Borbó va néixer a Florència el 4 d'agost de 1847. Era fill dels grans ducs de Toscana, Leopold II i Maria Antònia. Amb motiu de la unificació italiana, l’any 1859 va haver de partir amb la seva família cap a l'exili, emparats per la cort dels emperadors austrohongaresos de Viena. Va morir a Brandeis an der Elbe (Praga, Bohèmia) el 12 d'octubre de 1915, en plena Primera Guerra Mundial.

Va arribar per primera vegada a Mallorca l’any 1867 amb la idea d'escriure un llibre sobre els escarabats. El 1871 va tornar a l’illa amb la intenció de continuar les seves investigacions, i en va quedar enamorat. El 1872 va comprar la finca de Miramar, a Valldemossa, fet que el va vincular definitivament amb Mallorca, i en anys successius va anar adquirint les finques adjacents per a reconstruir el gran Miramar lul·lià. Amb el temps, va arribar a posseir la major part de les finques situades entre Valldemossa i Deià, mirador esplèndid de la costa nord mallorquina.

És autor, entre altres obres referides a les Balears, del monumental llibre titulat Die Balearen in Wort und Bild geschildert (Les Balears descrites per la paraula i el dibuix), publicat a Leipzig entre 1869 i 1891. Constitueix un exhaustiu estudi, una radiografia completa, de les illes Balears de la segona meitat del segle XIX.

L’arxiduc va actuar amb una intenció preecologista, de conservació dels espais naturals i, alhora, com a divulgador de la natura, amb la construcció de camins de muntanya i de miradors per a contemplar el paisatge. Les seves activitats es caracteritzen per un denominador comú: al mateix temps que ell coneixia, també donava a conèixer. Com resumeix Josep Maria Llompart, actua com un científic curiós i enciclopèdic, abocat a les més fabuloses aventures com un heroi de Juli Verne.

  • Dades d’interès
  • Data

Florència, el 4 d'agost de 1847 - Brandeis an der Elbe (Praga, Bohèmia), 12 d'octubre de 1915 .

  • Altres dades

Curiositats
Amb el temps, va arribar a posseir la major part de les finques situades entre Valldemossa i Deià, mirador esplèndid de la costa nord mallorquina.

Entre d’altres obres, és autor del monumental llibre titulat Die Balearen in Wort und Bild geschildert (Les Balears descrites per la paraula i el dibuix), publicat en Leipzig entre 1869 i 1891 .

  • Enllaços d’interès

www.sonmarroig.comlineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears