PROTAGONISTES
buscador

EMILI POU BONET. El pare dels fars d’Eivissa

lineaslineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Emili Pou Bonet
EMILI POU BONET
Va estudiar la carrera d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports, que va acabar el 1854. El 1868 va ser nomenat enginyer director d’Obres Públiques de les Balears, i des d’aquest càrrec va projectar i dirigir les obres d’ampliació del port de Palma i el Projecte General de Millores del port d’Eivissa. També va ser el promotor de la primera carretera entre la ciutat d’Eivissa i Sant Antoni de Portmany, el 1861.

Va ser l’encarregat de dur a terme a les Illes el Pla General d’Enllumenat de les Costes d’Espanya, i va redactar el projecte de millora dels primers fars de les Balears.

A les Pitiüses, va projectar i dirigir els treballs del far de la Mola a Formentera (1860-1861); el de l’illa des Botafoc a Eivissa (1859-1862); el de l’illa des Porcs (també conegut com far d’en Pou i finalitzat el 1863); el de sa Conillera (1855-1857), i el de sa Punta Grossa, a Sant Vicent de sa Cala (les obres van començar el 1864 i van acabar el 1867, però les seves llums es van apagar el 1916, i el 1970 va ser subhastat i venut). També va dirigir els treballs del far de l’illa dels Penjats, que havia estat projectat per l’enginyer Antonio López.

L’Ajuntament d’Eivissa el va nomenar fill adoptiu de la ciutat i li va dedicar un carrer al barri de la Marina. Va ser membre de la Real Academia de San Fernando i distingit amb la Gran Creu d’Isabel la Catòlica i de l’Encomienda de Carles III.

  • Dades d’interès
  • Data

1830 – 1888

Palma

  • Altres dades

Curiositats
Va ser l’encarregat de dur a terme a les Illes el Pla General d’Enllumenat de les Costes d’Espanya i va redactar el projecte de millora dels primers fars de les Balears.

L’Ajuntament d’Eivissa el va nomenar fill adoptiu de la ciutat i li va dedicar un carrer al barri de la Marina.

  • Enllaços d’interès

Zeitschrift für Öffentliche Bauwerke

Virtuelle Bibliothek Miguel de CervanteslineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears