PROTAGONISTES
buscador

ENRIC FAJARNéS I TUR . L’investigador metòdic

lineaslineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Enric Fajarnés i Tur
ENRIC FAJARNéS I TUR
Fill de Ramon Fajarnés i Ferrer, un tinent coronel d’infanteria nascut a València, i de Josepa Tur Llaneras. Es va llicenciar en Medicina a la Universitat de Barcelona el 1880. En acabar els estudis es va traslladar a Eivissa, on va treballar com a metge forense. El 1885 va ser nomenat vocal de la Junta Municipal d’Eivissa i va realitzar projectes dirigits a millorar les condicions higièniques de diverses zones de la ciutat.

Va ser director de Correus de les Balears (en què havia ingressat el 1881, tasca que exercia de manera simultània amb les seves feines de metge forense) durant els períodes entre 1881-1884, 1886-1890 i 1893-1907. Com a funcionari, al llarg de la seva trajectòria va ser destinat a diferents ciutats de l’Estat. El 1923 es va jubilar i va tornar a Eivissa.

Es tracta d’un investigador metòdic, tot i que el seu interès abraça un ampli ventall de temes amb presència prioritària dels relacionats amb la medicina. Els seus primers treballs d’investigació se centren en la tuberculosi i el paludisme. La seva estada a Palma com a director de Correus li va permetre d’accedir als arxius històrics, i va realitzar estudis etnològics i arqueològics sobre les Balears i les Pitiüses. Aquest treball prolífic el va dur a realitzar treballs a la Societat Arqueològica Lul·liana, la Societat Econòmica d’Amics del País, la Comissió de Monuments Històrics de les Balears, la Junta Provincial del Cens de la Població, l’Acadèmia de Medicina i el Col·legi de Metges i Farmacèutics.

El seu discurs d’ingrés a l’Acadèmia de Medicina i Cirurgia de les Balears va ser sobre la prevenció de la tuberculosi a Mallorca. El 1898 va presentar una ponència sobre el desenvolupament de la població al municipi de Calvià des dels seus orígens, en el IX Congrés Internacional d’Higiene i Demografia. Entre 1895 i 1907 va ser director de la Revista Balear de Ciències Mèdiques.

Durant la seva vida va gaudir del reconeixement de la comunitat intel·lectual i va ser considerat el primer historiador de la medicina de les Balears. En la seva investigació sobre certes malalties o síndromes combina els aspectes mèdics amb els antropològics d’una manera sorprenent per la seva època, com és el cas de la incidència de l’endogàmia en determinades anomalies intel·lectuals. Va ser membre de diferents acadèmies de medicina i distingit amb l’ordre d’Isabel la Catòlica.
El 1895 va ser nomenat cronista de l’Ajuntament d’Eivissa i el 1906 va ocupar la vicepresidència del Foment de Mallorca. La publicació de diferents articles sobre l’illa de Menorca el va dur a ser nomenat soci d’honor de l’Ateneu de Maó.
També va realitzar col·laboracions a la premsa i a revistes com el Diario de Ibiza, La Voz de Ibiza i El Heraldo de Ibiza, a Eivissa, i El Isleño, La Opinión, El Balear, La Almudaina i Ultima Hora a Mallorca.

Al Congrés Internacional de la Medicina Catalana, celebrat a Barcelona i Montpeller el 1970, els metges Antich Rojas i Panadés Nigorra van presentar una ponència sobre la Bibliografia del Dr. Enrique Fajarnés i Tur, obra que van classificar en: I. Història; II. Medicina; III. Antropologia; IV. Demografia; V. Climatologia; VI. Arqueologia; VII. Correu; VIII. Diversos.
El 1935 va ser declarat fill il·lustre d’Eivissa.

  • Dades d’interès

Mapa

  • Data

1858-1934

  • Altres dades

Se’l considera el primer historiador de la medicina de les Balears. En la seva investigació sobre certes malalties o síndromes combina els aspectes mèdics amb els antropològics d’una manera sorprenent per la seva època.

Va ser membre de diferents acadèmies de medicina i distingit amb l’ordre d’Isabel la Catòlica.

  • Enllaços d’interès

www.eeif.eslineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears