PATRIMONI CULTURAL
buscador

BANYS ÀRABS . La petjada musulmana

Banys Àrabs
BANYS ÀRABS
Són una de les restes més importants de l'art musulmà a Mallorca. D'un conjunt més extens, només es conserva la sala central destinada a banys calents i una estança annexa de planta rectangular. Constitueixen una de les poques mostres de l'arquitectura musulmana que es conserven a Mallorca. Estan situats al jardí de Can Fontiroig, avui propietat de la família Espanya-Morell. Abans del segle XIX, jardí i banys formaven part de Can Serra.

La planta de la sala principal és quadrada i apareix centralitzada per dotze columnes amb arcs de ferradura. Una cúpula feta de maons amb claraboies tanca el conjunt central. El passadís lateral té coberta de volta de canó.

Les columnes tenen fusts desornamentats, amb base poc diferenciada. La diversitat estilística dels capitells i la falta de correspondència amb els fusts justifica la hipòtesi d'un aprofitament de materials reutilitzats, procedents d'altres construccions, possiblement d'edificis destruïts durant l'expedició pisano-catalana de 1115. Als paraments encara es poden veure les restes de xemeneies, i al terra algunes de les conduccions d'aigua calenta o de vapor.

L'accés original era des de l'actual carrer de Vallespir, un atzucac. Un estret passadís donava entrada a una estança que feia les funcions de vestuari. Des d'aquí es podia entrar a l'habitació tèbia, avantsala de l'habitació calenta o 'hamman'. Encara faltaria el bany fred per acabar el complicat procés, però no ha arribat cap referència de la seva localització.

  • Dades d’interès

Mapa

  • Adreça i dades de contacte

Can Serra, 7
Palma

Tel.: 971 721 549 


  • Com arribar-hi? google

Bus:
15, 25 Plaça de la Reina 
15, 25, 46, 7, 3 Plaça Joan Carles I 
2 Plaça de Cort
www.emtpalma.es

  • Horari de visites

D’abril a novembre: 9 - 19:30 h.
De desembre a març: 9 - 18 h.

  • Preu

General: 2 €
Grups: 1,50 €
Nens: entrada gratuïta

  • Imprescindible a la zona

Patis de Palma. Un passeig pel centre històric permet accedir als patis de Palma, espais únics dels grans casals senyorials de la ciutat.

Compres i restaurants. Per aquesta zona abunden els comerços de roba, sabates i joieria. També hi ha petits restaurants dedicats, sobretot, a la deliciosa cuina local.

  • Web externes

www.mallorcaweb.com/reportajes/monumentos-y-edificios/banos-arabes-de-palma/
www.palmademallorca.es

  • Enllaços d’interès

Vegeu oficines d’informació turística
lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Vegeu rutes relacionades


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears