PATRIMONI CULTURAL
buscador

BINIALI . El llogaret ideal

lineas Tornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Biniali
BINIALI
Biniali és un llogaret situat en el terme municipal de Sencelles, que compta amb uns 170 privilegiats habitants. Està situat a l'anomenat Pla de Biniali, entre els pobles de Consell i Santa Eugènia. Aquest petit nucli rural va sorgir, com altres de Mallorca, per donar resposta a les necessitats derivades del desenvolupament de les feines agrícoles i ramaderes de les grans possessions dels voltants.

Tanmateix, en època prehistòrica ja hi ha testimoni de presència humana en aquest indret, i s'han documentat fins a vuit jaciments arqueològics. Entre ells destaca la Cova Monja, amb importants enterraments talaiòtics.

El teixit urbà i els edificis de Biniali es caracteritzen pel predomini de l'arquitectura popular o tradicional, la qual cosa li confereix una notable homogeneïtat. La majoria d'edificacions són cases de dos alçats, tot i que també hi ha alguns casals de major envergadura. Entre els edificis singulars destaca l'església parroquial de Sant Cristòfol, la rectoria, les cases de Can Grau, Sa Clastra o Son Raió i un petit cementiri. Altres elements patrimonials destacables són el Pou de Biniali, el monument a la Immaculada Concepció i el molí fariner de Can Xisco o de Cas Moliner. A diverses façanes s'observa una creu de fusta i alguns trams de la calçada estan empedrats.

Pels seus evidents valors patrimonials Biniali ha estat declarat Bé d'Interès Cultural amb categoria de Conjunt Històric.

  • Dades d’interès
  • Adreça i dades de contacte

Biniali
Sencelles

  • Com arribar-hi? google

Transport de les Illes Balears
Informació TIB: 971 177 777
Telèfon gratuït d’atenció al públic: 900 177 777
Palma: C/ Eusebi Estada, 28
http://tib.caib.es/  

  • Imprescindible a la zona

Convent de Sor Francinaina Cirer. Museu ubicat a l’edifici de tres plantes de Ca Ses Monges de Sencelles, dedicat a la fundadora del convent de les Germanes de la Caritat, la beata Sor Francinaina Cirer (1781-1855).

Molins fariners. Sencelles compta amb alguns molins de vent fariners, la majoria torres de molí amb base. Destaquen el de Can Cinto, el de Can Mopi i el de Can Pica Pebre.

Jornets i Ruberts. Dos llogarets més del municipi de Sencelles, zones residencials que són un veritable recés de pau.

  • No et perdis

Església de Sant Cristòfol. La part més antiga fou edificada en la segona meitat del XVII. El temple es reformà i amplià a finals del segle XIX. En 1913 el bisbe Pere J. Campins li atorgà el títol de parròquia.

Pou de Biniali. Aquest antic pou està situat a la part baixa del l’indret, a la vora de la carretera de Sencelles, en un entorn agradable i a l’ombra on val la pena aturar-se.

Bodegues Jaume Bennàssar i Binigrau. A Biniali es troben aquestes bodegues, que poden visitar-se. Produeixen excel·lents vins acollits a la Denominació d’Origen Binissalem.

Passejada pel poble. Imprescindible perdre’s per Biniali per respirar el seu aire de calma pacífica entre construccions tradicionals de pedra.

  • Web externes

www.ajsencelles.net

  • Enllaços d’interès

Vegeu oficines d’informació turística
lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears