PATRIMONI CULTURAL
buscador

AJUNTAMENT D’EIVISSA . Antic convent de Dalt Vila

Ajuntament d’Eivissa
AJUNTAMENT D’EIVISSA
L'Ajuntament d'Eivissa es troba aLlotjat a l'edifici de l'antic Convent de Dalt Vila. A Eivissa s’anomena “el Convent" al conjunt format per l'església i l'edifici conventual. Des del segle XVII fins al primer terç del XIX, l'Orde dels Dominics tingué en aquest lloc la seva residència, la qual cosa ha fet que popularment l'església es conegui com Sant Domingo, i no per la seva correcta denominació, que és la de Sant Pere Apòstol.

Els Dominics s’establiren a Eivissa a petició dels jurats de la Universitat. Al principi s’instal·laren a l'església de Jesús, on van romandre fins a 1587; però la inseguretat que això comportava va fer que la Universitat els donés un solar. Era l'any 1592 quan es van iniciar les obres, encarregades a dos mestres genovesos. El 1643 l'església estava acabada, mentre que la part del convent es trobava més retardada.

La vida de l'Orde es veié trastornada el 1730, data que en la memòria col·lectiva d'Eivissa ha passat a ser coneguda com “l’any del tro”; llavors, un llamp va caure sobre el polvorí del baluard de Santa Llúcia, causant destrosses a l'església i el convent, que foren reparats per un mestre arquitecte de Dénia, Pere Ferro, que es trobava a Eivissa treballant a l'església de Sant Josep.

Un document de 1764 informa que el convent tenia deu cel·les, i un refectori amb una volta decorada amb pintures de tres membres il·lustres de l'Orde: Sant Ramon de Penyafort, Sant Tomàs d'Aquino i Sant Vicent Ferrer. Sota el refectori es trobava la cisterna, la bodega i el rebost. També es fa referència a altres dependències i cel·les entorn del claustre.

El 1820 el govern liberal de l'Ajuntament d'Eivissa, basant-se en una llei que ordenava tancar els convents de menys de 12 religiosos, volgué procedir a l'exclaustració, acord que fou anul·lat pel governador. Però l'exclaustració definitiva arribà el 1835. A partir d'aquesta data el convent es convertí en un edifici polivalent que acollí serveis com ara l'hospital municipal, la presó o l'Institut de Batxillerat.

Actualment és la seu de l'Ajuntament de la ciutat. L'antic refectori dels frares és el Saló de Plens, al sostre del qual poden veure's restes de les primigènies pintures que el decoraven.

  • Dades d’interès
  • Adreça i dades de contacte

Plaça d’Espanya, 1
Ibiza

Tel.: 971 305 022
E-mail: eivissa@eivissa.es
www.ciutatdeivissa.org


  • Com arribar-hi? google

Informació transport públic d’Eivissa i Formentera:
www.ibizabus.com

  • Preu

Gratuït

  • Condicionants

Només pot visitar-se l’exterior i el vestíbul.

  • Imprescindible a la zona

La Catedral. De l'origen gòtic del temple en donen testimoni l'absis i la torre. El 1712 va tenir lloc una reforma que li ha donat l'actual fisonomia. El 1782 l'església va passar a ser la Catedral.

Museu Arqueològic d'Eivissa. Situat a la Plaça de la Catedral, conserva la col·lecció més important d'arqueologia de l'illa. Està ubicat a l'edifici que acollí la Universitat, òrgan representatiu del poble d'Eivissa durant cinc-cents anys.

Ball pagès. A l'estiu, davant de l’Ajuntament es fan demostracions del ball tradicional d'Eivissa, el ball pagès.

  • Web externes

Ibiza.Travel

  • Enllaços d’interès

Vegeu oficines d’informació turística
lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Vegeu rutes relacionades


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears