PATRIMONI CULTURAL
buscador

BASíLICA DE SON BOU . Arquitectura paleocristiana

lineas Tornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Basílica de Son Bou
BASíLICA DE SON BOU
A l'extrem Est de la platja de Son Bou es troba un peculiar edifici de forma rectangular, orientat d'Est a Oest. És la Basílica de Son Bou, datada en el segle V, un dels testimoniatges paleocristians més antics de Menorca.

Es tracta d'una basílica de tres naus, amb capçalera tripartida en la qual es troba l'absis flanquejat per sengles dependències auxiliars. S'accedia a l'església per un pòrtic del que en queden poques restes, i el nàrtex o vestíbul on se situaven els fidels que encara no havien estat batejats. S'ha constatat que sobre el nàrtex hi havia un cor alt que eixia sobre les naus de la basílica, i al que s'accedia per una escala de la que s'han trobat algunes restes.

L'últim cos central, més proper a l'absis, es troba lleugerament elevat sobre el nivell de les naus, i separat de la resta de l'església per cancells. El paviment era molt senzill, realitzat amb argamassa.

Les dues dependències annexes a l'absis corresponen a la prothesis o sala de proposicions, al costat esquerre, i al diakonikon o habitació dels diacans, al dret, on es guardaven els objectes per a la celebració de la litúrgia.

Tot indica que el baptisteri era en un petit edifici exempt que podria trobar-se prop del pòrtic, i que ha desaparegut. En canvi, es conserva la piscina baptismal, que va ser moguda fins a la prothesis, al costat del baptisteri. Està formada per una pedra calcària cilíndrica en la que s’excavà una creu lobulada.

A l'exterior, al costat del mur sud de la basílica, hi havia una petita necròpoli de la que encara poden contemplar-se algunes tombes. La basílica fou destruïda per un incendi en el segle XVIII.

  • Dades d’interès
  • Adreça i dades de contacte

Platja de Son Bou
Alaior
Tel.: 971 484 155

  • Com arribar-hi? google

Informació transport públic Menorca:
Autobusos Torres
Tel.: 902 075 066
www.e-torres.net
Transport Menorca, S.A.
Tel.: 971 360 475
www.tmsa.es 
Autos Fornells
Fornells:
Tel.: 686 93 92 46 – 696 92 58 08
Es Mercadal:
Tel.: 971 154 390
www.autosfornells.com 


  • Horari de visites

Sempre obert

  • Preu

Gratuït

  • Imprescindible a la zona

Torre d’En Galmés. Un dels poblats prehistòrics més grans de Menorca, situat al cim d’un turó. Perdurà des de l’època pretalaiòtica fins a l’època romana, i poden veure-s’hi talaiots, el recinte de la taula, la zona d’habitatges i la sala hipòstila.

Torralba d’En Salort. Poblat talaiòtic que tingué el seu moment de màxima esplendor durant l’expansió comercial púnica, i que perdurà fins a l’època medieval.

  • No et perdis

Pica baptismal del segle VI. Està formada per una pedra calcària cilíndrica en la que s’excavà una creu lobulada. Se situà a la prothesis, al costat del baptisteri.

  • Web externes

www.menorcamonumental.org

  • Enllaços d’interès

Vegeu oficines d’informació turística 
lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears