PATRIMONI CULTURAL
buscador

AJUNTAMENT DE MAó . La Sala

Ajuntament de Maó
AJUNTAMENT DE MAó
L’actual edifici de l’Ajuntament de Maó, popularment conegut com la Sala, està situat en el mateix lloc que l’antiga Universitat, òrgan de govern local fins a 1835. Des de mitjan segle XIV Maó era un municipi o Universitat, tot i que depenent de la Universitat General de Menorca, amb seu a Ciutadella. Durant molts anys, la Universitat de Maó no va tenir seu pròpia. En un moment indeterminat es va construir un modest edifici per acollir la institució municipal al carrer Nou, i en 1613 es traslladà al seu emplaçament actual, prop de la parròquia de Santa Maria.

De l’edifici primigeni només queda l’estructura dels soterranis i part de la distribució de la planta baixa, degut a la gran reforma esdevinguda a finals del segle XVIII que donaria lloc a l’edifici actual.

La creixent importància militar i econòmica de Maó al llarg del segle XVII i, sobretot, del XVIII, va tenir també paral·lel en l’àmbit polític. En 1640 la Universitat de Maó aconseguí emancipar-se de la tutela de la General de Menorca. Ja durant el domini britànic, la Universitat General quedà totalment inoperant. Per això, encara que Ciutadella continuava sent la capital nominal de Menorca, la Universitat de Maó va esdevenir a la pràctica el municipi més influent de l’illa.

En 1788, ja en època espanyola, la Universitat de Maó volgué disposar d’una seu digna de la seva importància, i s’encarregà la reforma de l’edifici a l’enginyer militar Francisco Fernández de Angulo. L’element més destacat és la façana meridional, caracteritzada per tres grans arcades que donaven accés a un gran vestíbul. Sobre l’arcada central s’aixeca la torre del rellotge, portat des de Londres en 1731 per ordre del governador britànic Richard Kane. La façana lateral està dividida en diferents cossos limitats per pilastres. A l’àtic destaquen els originals ulls de bou i l’escut d’armes d’Espanya, que remata l’eix de la façana lateral.

  • Dades d’interès
  • Adreça i dades de contacte

Plaça de la Constitució
Maó

Tel.: 971 36 98 00
Fax: 971 35 06 48
www.ajmao.org
Mail: alcaldia@ajmao.org


  • Com arribar-hi? google

Informació transport públic Menorca:
Autobusos Torres
Tel.: 902 075 066 
www.e-torres.net
Transport Menorca, S.A.
Tel.: 971 360 475
www.tmsa.es
Autos Fornells
Fornells:
Tel.: 686 93 92 46 – 696 92 58 08
Es Mercadal:
Tel.: 971 154 390
www.autosfornells.com 

  • Horari de visites

8 -14 h.

  • Preu

Gratuït

  • Imprescindible a la zona

Ateneu Científic i Literari. Fou concebut com una extensió universitària d’estudis no reglats a Maó. Avui acull el Museu d’Història Natural, una biblioteca-hemeroteca especialitzada en bibliografia menorquina i tres sales d’exposicions.

Església de Santa Maria. Construïda en el segle XVIII sobre una església gòtica del segle XIII. L’interior és d’inspiració neogòtica, i compta amb un orgue monumental de gran qualitat instrumental i artística.

Festes de Gràcia. Del 6 al 9 de setembre la capital de Menorca celebra les festes patronals, dedicades a la Verge de Gràcia, en les que els protagonistes són els cavalls.

  • Web externes

www.ajmao.org

  • Enllaços d’interès

Vegeu oficines d’informació turística 

  • Adreça i dades de contacte

Richard Kane
lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Vegeu rutes relacionades


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears