TRADICIONAL 360º
buscador

MOROS I CRISTIANS DE POLLENçA. La gran festa

lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Moros i cristians de Pollença
MOROS I CRISTIANS DE POLLENçA

Les festes de la Patrona de Pollença, la Mare de Déu dels Àngels, se celebren el 2 d’agost i són molt conegudes pel gran simulacre de moros i cristians en el que participa tot el poble. L’acte rememora la batalla del 30 de maig de 1550, en la que els cristians, encapçalats per Joan Mas, varen vèncer l’atac dels pirates de Dragut.

El primer acte comença a les cinc de la matinada a la plaça Major: la Banda de Música local interpreta la tradicional Auborada, himne que s’escolta en silenci i que s’interpreta diverses vegades a diferents llocs del poble. A les onze s’ofereix la missa en honor a la Patrona, i els cossiers ballen dintre i fora de l’església.

La següent cita és a les sis de la tarde, quan surt l’antiga imatge de la patrona en processó. Però el moment més esperat és una hora després, el simulacre de moros i cristians: a la Plaça de l’Almoina es representa l’enfrontament entre Joan Mas i Dragut. El primer crida al cel: “Mare de Déu dels Àngels, assistiu-mos. Pollencins, aixecau-vos, que els pirates ja són aquí!”, i immediatament es produeix el xoc entre els dos bàndols. Se succeeixen tres combats, que acaben a la parròquia de Pollença, on els cristians canten el Tedèum i el Puix Patrona en acció de gràcies.

  • Dades d’interès
  • Tipus

Tradició

  • Àrea geogràfica

Pollença

  • Data

2 d’agost

  • Enllaços d’interès

www.ajpollenca.net
www.pollensa.com 

  • Imprescindible a la zona

Convent i claustre de Sant Domingo. L’església està presidida pel retaule de Nostra Senyora del Roser (1651-1662), amb una imatge del segle XV obra de Joan Antoni Oms. El claustre barroc és l’escenari del prestigiós Festival de Música de Pollença.

El Calvari. Petit puig al que s’hi arriba en cotxe o bé a peu per una escalonada de 365 escalons, flanquejats per xiprers. Està coronat per un oratori de finals del XVIII, que guarda la imatge de la Mare de Déu del Peu de la Creu (s. XIII o XIV). Immillorable vista.

Mercat setmanal. Tots els diumenges pel matí se celebra el popular mercat setmanal de Pollença.lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears