TRADICIONAL 360º
buscador

FESTES DE GRàCIA. Cavalls i tradició a Maó

lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Festes de Gràcia
FESTES DE GRàCIA

Les festes patronals de Maó, les Festes de la Verge de Gràcia, se celebren del 6 al 9 de setembre. El dia 7, coincidint amb la repicada de campanes que anuncia l’inici de la festa, el fabioler sol·licita permís al Caixer Batle per iniciar el Replec o reunió dels cavallers. Primer va a cercar al Caixer Fadrí, i a l’Ajuntament se li fa lliurament de la bandera i s’afegeix a la Junta de Caixers —excepte la Capellana i el Caixer Batle— per iniciar la reunió de la resta de la Colcada.

Seguidament van a cercar al Caixer Capellà, que espera a la rectoria de Santa Maria, i s’incorpora a la Colcada. Després, la comitiva recorre els carrers i places de Maó, i a l’hora concertada es dirigeix a l’ermita de Gràcia per participar en la celebració de les Completes. Acabada la cerimònia, els cavallers surten tot formant parelles fins al pati, on s’ofereix la beguda del Caixer Capellà. En acabar, la comitiva es dirigeix cap a la plaça de la Constitució, on començarà el Jaleo: tres voltes amb els cavalls al so de la música, que acaben amb el Caragol del pont de Sant Roc.

El dia de la Verge de Gràcia, 8 de setembre, el fabioler va a l’Ajuntament a demanar permís per congregar la Colcada, i es repeteix la cerimònia del dia anterior. Abans de missa, els cavallers es dirigeixen a buscar a la Verge per dur-la a la parròquia de Santa Maria. Durant l’ofrena, reparteixen el tradicional aigua-ros, una mescla aromàtica.

Acabada la missa, la comitiva va cap a l’Ajuntament i convida a les autoritats a presenciar el Jaleo a la plaça de la Conquesta. Després de les dues voltes del Jaleo, es lliura a cada cavaller una canya verda, símbol de la festa, amb una cullereta de plata com a trofeu.

Els cavallers es retiren a l’Ajuntament per participar en la tradicional beguda que ofereix la institució. Mentre, la gent de la plaça de la Conquesta sol·licita que també vol beure, tot cantant el “Volem vi”. Després d’uns quants precs, des de l’Ajuntament es llancen bótes de vi.

A la tarda, el fabioler reuneix als cavallers per a les Corregudes en el carrer del Còs de Gràcia. Un cop allí, es realitzen les populars carreres per parelles de genets. Acabat l’esdeveniment, els participants es dirigeixen al nucli antic per fer l’últim caragol. I després de la posta de sol s’acomiada solemnement la Colcada fins l’any vinent, a la plaça de la Constitució.

  • Dades d’interès
  • Tipus

Festa

  • Àrea geogràfica

Maó

  • Així sona

Texte alternatif

  • Data

6 al 9 de setembre

  • Enllaços d’interès

www.ajmao.org

  • Imprescindible a la zona

Església de Santa Maria. Construïda en el segle XVIII sobre una església gòtica del segle XIII. L’interior és d’inspiració neogòtica i compta amb un orgue monumental de gran qualitat instrumental i artística.

Ateneu Científic i Literari. Fou concebut com una extensió universitària d’estudis no reglats a Maó. Avui acull el Museu d’Història Natural, una biblioteca-hemeroteca especialitzada en bibliografia menorquina i tres sales d’exposicions.

Mercat de peix. A la Plaça d’Espanya hi ha el tradicional mercat de peix, construït entre 1926 i 1927 per l’arquitecte municipal Francesc Femenias.

Teatre Principal. Teatre vuitcentista amb tot l’encant de l’època. És un dels teatres d’òpera més antics d’Espanya, amb una programació de gran qualitat.lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears