TRADICIONAL 360º
buscador

BALL PAGèS. Emprendades i castanyoles

lineasVegeu rutes relacionadeslineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Ball pagès
BALL PAGèS
El ball pagès és una dansa antiga de les Pitiüses. L'home convida a ballar la dona amb un cop fort de castanyoles. Les dones, vestides amb vestits elaborats, porten posades valuoses joies d'or tradicionals, anomenades emprendades. És l'aixovar que "sedueix" els pretendents. A les festes patronals de cada localitat és habitual que hi hagi demostracions de ball pagès als porxos de les característiques esglésies blanques i als antics pous i fonts.

És un ball que sorprèn visitants i antropòlegs. Mentre les dones giren amb la mirada fixa al terra, els homes fan grans salts rítmics al seu voltant. A aquests balls els acompanya una música interpretada amb flauta, tambor i unes contundents castanyoles, que marquen el ritme.

Els balls interpretats solen ser sa curta i sa llarga. La primera és una dansa suau, de ritme pausat, amb què inauguren el ball els majors, seguint la tradició. Sa llarga és una dansa d'aire més violent i ritme més ràpid que sa curta, en la que hi participen la majoria dels assistents.  • Dades d’interès

Mapa

  • Tipus

Ball típic

  • Àrea geogràfica

Eivissa i Formentera

  • Data

Festes patronals d'Eivissa i Formentera.
Al municipi d'Eivissa es programen exhibicions de ball pagès tots els divendres d'estiu al claustre de l'Ajuntament.
També a Sant Antoni es balla tots els diumenges a partir de les 11.30

  • Enllaços d’interès

www.illesbalears.es
www.formenetera.es

  • Imprescindible a la zona

Flaó. Un pastís tradicional d'Eivissa i Formentera, elaborat amb formatge fresc i herba-sana. Una delícia per al paladar.

Las Dalias.
A prop de Sant Carles se celebra cada dissabte aquest mític mercat de caire hippy, on es ven roba, joieria i artesania oriental.

Mercat de La Mola. Els diumenges per la tarda se celebra a La Mola un mercat d'artesania, on els artistes exposen les seves obres.

Peix sec. A Formentera tradicionalment s'asseca peix tot salant-lo i posant-lo al sol penjat de les branques dels arbres. Protagonitza receptes excel·lents, com l'amanida de peix sec.lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Vegeu rutes relacionades


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears