TRADICIONAL 360º
buscador

FESTES DE SANT JOAN DE CIUTADELLA. Cavalls i tradició

lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Festes de Sant Joan de Ciutadella
FESTES DE SANT JOAN DE CIUTADELLA
Coincidint amb el solstici d'estiu se celebren a Ciutadella les festes de Sant Joan. Llavors, la tranquil·la ciutat es transforma: bonics cavalls engalanats per a l'ocasió i cavalcats per destres genets de totes les edats prenen els carrers, entren a les cases i són els veritables protagonistes d'una festa a la qual, almenys, cal assistir-hi una vegada en la vida. El visitant amb prou feines pot imaginar que acabarà —i així serà, en efecte— com els ciutadellencs: acariciant els cavalls drets i posant-se perillosament sota les seves potes, o buscant reflectir-se en el mirallet que a tall d'ornament llueixen al front, ja que, segons es diu, porta bona sort.

Les festes són diferents cada any, però han conservat els rituals i protocols que mantenen la seva essència. Tenen un origen religiós, vinculat a l'Obreria de Sant Joan Baptista, constituïda a començaments del segle XIV. Els participants van rigorosament vestits d'etiqueta, i els personatges més destacats són els que integren la Junta de Caixers. Són els representants de l'antiga societat de Ciutadella: noblesa, clericat, artesans i pagesos, i són nomenats per ocupar aquest càrrec durant dos anys.

El diumenge anterior a Sant Joan, es reuneixen els membres de la Junta al palau del caixer senyor, on aquest lliura la bandera al caixer fadrí. A les nou en punt el fabioler toca per primera vegada el tambor i el fabiol, i la comitiva visita les autoritats. El personatge més vistós d'aquest dia és s'Homo des Be, un home vestit amb pells de be, amb creus pintades a peus i braços i carregat amb un be, símbol de Sant Joan Baptista.

El dia 23 té lloc el primer caragol (girs dels genets a cavall al voltant d'un lloc determinat) al Born, la processó de Caixers a l'ermita de Sant Joan de Missa, i la tradicional guerra d'avellanes.

El dia 24 al matí se celebra el caragol de Santa Clara, i a la tarda els jocs d'ensortilla, ses carotes i córrer abraçats. En els jocs d'ensortilla els genets han d'enfilar amb la seva asta, al galop, una anella penjada; el genet guanyador rep una canya verda de la que penja una cullereta de plata. En el joc de ses carotes dos genets corren l'un al costat de l'altre: un porta un escut amb una cara grotesca pintada (carota), que l'altre ha d'intentar trencar amb una llança o amb el puny abans de finalitzar la cursa. Finalment, al joc de córrer abraçats, dos genets corren junts i, abans d'acabar el trajecte, han de donar-se la mà, abraçar-se i besar-se.

Les festes acaben amb un espectacle de focs artificials.  • Dades d’interès

Mapa

  • Tipus

Tradició

  • Àrea geogràfica

Ciutadella

  • Així sona

Texte alternatif

  • Data

23 i 24 de juny

  • Enllaços d’interès

www.ciutadella.org
www.santjoanweb.com

  • Imprescindible a la zona

Cases senyorials. Una ruta per les cases senyorials de Ciutadella, palaus de la vella noblesa per la part més antiga de la ciutat.

Caldereta de llagosta.
Un plat on la llagosta és la protagonista, que pot degustar-se, per exemple, en els restaurants de l'encisador port de Ciutadella.lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears