PATRIMONI VIU
buscador

BALDRIGA BALEàRICA. Vols ran de mar

lineasVegeu rutes relacionadeslineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
baldriga baleàrica
BALDRIGA BALEàRICA
La baldriga baleàrica (Puffinus mauretanicus), anomenada a les Illes Balears virot o baldritja, és un endemisme balear que nia en petites cavitats de penya-segats com els de La Mola de Formentera. Fins als anys 70 del segle XX els seus ous, polls i fins i tot exemplars adults eren objecte de recol·lecció i captura. En l’actualitat és una espècie amenaçada i en perill d’extinció.
Si hi ha sort, podem veure-la volar arran les aigües poc profundes. La seva talla és mitjana: fins a 38 cm de longitud i 79 cm d’envergadura. Té un vol ràpid, amb batudes d’ala potents i planatges curts. Pot viure més de 20 anys.

És capaç de beure aigua marina gràcies a unes glàndules especialitzades per excretar la sal situades al front. Només s’apropa a la costa per criar, en llocs solitaris, lluny de l’acció humana. Posa els ous pel març, i els pollets (un a l’any per parella) neixen devers maig. La seva activitat de cria és nocturna.

Els darrers dies de juny emigren cap al Cantàbric, i tornen a les Balears pel setembre. Des de l’any 2000, la baldriga baleàrica està inclosa en el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades, en la categoria d’espècies en perill d’extinció.



  • Dades d’interès

Mapa

  • Categoria

Espècie protegida
Espècie endèmica

  • Àrea geogràfica

Els penya-segats de La Mola de Formentera

  • Enllaços d’interès

http://dgcapea.caib.es/pe/005a.htm



lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Vegeu rutes relacionades


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears