PATRIMONI VIU
buscador

FERRERET. Un amfibi minúscul

lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
ferreret
EL FERRERET
Amb uns 4 centímetres de longitud i 5 grams de pes, el ferreret és un amfibi que constitueix un endemisme de la serra de Tramuntana. No fou descrit fins l’any 1981, encara que ja es coneixia com a fòssil des de 1978, quan es va trobar a la cova de Muleta, prop de Sóller, d’on deriva el seu nom científic, Alytes muletensis.

Al llarg de milers d’anys va evolucionar en condicions d’insularitat, gairebé sense depredadors, però l’ésser humà alterà les seves condicions de vida. Aleshores, va desaparèixer gairebé de Mallorca, encara que alguns exemplars van aconseguir sobreviure a la serra de Tramuntana. El seu nom comú, ferreret, prové de la semblança del seu cant amb els cops de martell sobre l’enclusa del ferrer.

Només viu en certs cursos d’aigua encaixats en barrancs de parets verticals de la serra de Tramuntana. Un medi abrupte on aquest gripau minúscul es desplaça amb habilitat, enfilant-se fàcilment per la pedra. Té el cap desenvolupat, el cos estilitzat, una coloració de fons pàl·lida i el dors esquitxat de taques fosques. De dia descansa a prop de l’aigua, amagat en petites esquerdes de les roques. I quan es fa de nit, surt a cercar aliment, sobretot petits insectes i animals que viuen sota les pedres, o bé restes animals i vegetals que cauen en els tolls d’aigua de pluja.

Les serps d’aigua, les grans granotes i el mart són els seus depredadors més habituals. Però el seu principal enemic és la falta d’aigua, ja sigui per causes naturals o alteracions dels torrents per mor de la construcció de preses o canalitzacions. En l’actualitat el ferreret és l’amfibi més escàs d’Europa, considerat en perill d’extinció. Des de 1991 el ferreret és objecte d’un pla de recuperació promogut pel Govern Balear –amb el suport de la Unió Europea, mitjançant el programa LIFE— per assegurar-ne la supervivència de l’espècie i incrementar-ne el nombre d’exemplars.  • Dades d’interès

Mapa

  • Categoria

Espècie protegida
Espècie endèmica

  • Àrea geogràfica

Serra de Tramuntana

  • Així sona

Texte alternatif

  • Enllaços d’interès

http://dgcapea.caib.es/pe/005a.htmlineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears