PATRIMONI VIU
buscador

LA FIGUERA . Paisatge i aliment

lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
la figuera
LA FIGUERA
Juntament amb l’ametler i el garrover, la figuera és un dels arbres més característics del paisatge rural de les Illes. Se la pot veure configurant figuerals o bé aïllada, enmig d’un camp de conreu o a la vora dels camins, acollint sota les seves branques alguna que altra ovella o cabra, cercant ombra en les xafogoses tardes d’estiu.

La figuera (Ficus carica) és un arbre originari de la zona sud-oriental d’Europa, introduïda en terres occidentals del Mediterrani en època desconeguda. Cultivada, pot arribar als 5 metres d’alçada. Sobretot a Formentera, és habitual eliminar el brot principal perquè el brancam creixi baix i en gran extensió. Així és més fàcil recol·lectar les figues, i l’arbre es manté més protegit del vent del nord. Aquesta pràctica fa necessari l’estalonament de l’arbre, donant lloc a les sorprenents figueres de Formentera, que sostingudes per infinits pals semblen arbres mítics, imaginats potser per Salvador Dalí.

És un arbre molt productiu: la producció de fruits és contínua, per la qual cosa en el mateix brot es troben figues en diferent grau de desenvolupament. Quan es fa la collita a finals d’estiu encara hi ha figues que estan formant-se, aturaran el seu desenvolupament durant l’hivern i continuaran madurant en primavera. Aquestes figues primerenques, de l’any anterior, s’anomenen figues flors.
La figuera fou un arbre molt important a Balears a finals del segle XIX i principis del XX, i part de la producció s’exportava. L’enorme varietat de noms de figues evidencia l’estima per aquest fruit que ha alimentat a generacions d’illencs. Però el seu cultiu entrà en regressió per l’encariment de la mà d’obra i per l’arribada del turisme. I és que les figues, s’han de collir a l’estiu. Avui, el paisatge i la cultura illencs evidencien la influència d’aquest vell arbre benefactor.  • Dades d’interès
  • Àrea geogràfica

Camps i camins rurals de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera

  • Enllaços d’interès

www.illesbalearsqualitat.comlineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears