PATRIMONI NATURAL
buscador

ALFàBIA. Un jardí a Tramuntana

lineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas
Alfàbia
ALFàBIA
Alfàbia és un conjunt de casa, jardí i hort situat a Bunyola, enmig de la Serra de Tramuntana. La història de la casa i els jardins ja està documentada en època de dominació àrab. El caràcter monumental de la possessió prové del gust i patrocini artístic de dues famílies de la noblesa mallorquina que s'uniren en el segle XVIII. La figura més rellevant d’aquestes famílies és Gabriel de Berga i Zaforteza, que heretà la possessió i fou un personatge clau en el mecenatge artístic del barroc a Mallorca.

En el seu llibre Crónica del viaje de Sus Majestades y Altezas Reales a las Islas Baleares Cataluña y Aragón, Antonio Flores, cronista de la Reina Isabel II –que visità Alfàbia l'any 1860–, digué de la finca:

"La entrada a la quinta de Alfabia es suntuosa, pero la salida por la parte opuesta es una maravilla. Entrar en la casa que es de regulares dimensiones, atravesar sus principales salas, que están corridas y asomarse a la galería que se extiende alrededor del jardín, es quedar absorto y suspenso entre el panorama más variado y más bello que pueda soñar la imaginación humana. A pesar de que la pintoresca sierra de Alfabia se anuncia antes de llegar a la quinta, todavía sorprende que a espaldas de aquél edificio se oculte una naturaleza tan bella y caprichosa. Parece que la naturaleza y el arte son obras de una mano. No se sabe dónde acaba el jardín y dónde empieza la montaña, ésta y aquél parecen una misma".

Del jardí destaca, per la seva bellesa, l'aljub, amb una volta de canó feta durant l'època barroca. Però el més emblemàtic és la pèrgola, amb jocs d'aigua que tenen el seu origen en les cases del Renaixement d'Itàlia i que foren imitats al llarg de tota l'Europa del segle XVI.

El jardí inferior té un aire tropical i un petit llac amb nenúfars, amb gran varietat de palmeres, entre les quals garballons, espècie autòctona de Mallorca i avui protegida.

A l'entrada de la casa hi ha un artesonat mudèjar datat del segle XIV. I a dins de l'edifici s'observen detalls decoratius de gust neoclàssic, així com un magnífic menjador construït en la segona meitat del XIX, amb vistes sobre el jardí.  • Dades d’interès
  • Adreça i dades de contacte
Carretera de Sóller, km 17. 07110
Bunyola
Tel.: 971 613 123
Mail: info@jardinesdealfabia.com
www.jardinesdealfabia.com
  • Com arribar-hi? Google

Des de Palma, agafeu la Via de Cintura, sortiu en direcció a Sóller i agafeu la carretera Ma-11. Continueu cap a Sóller fins al km 17 i, a la rotonda, abans del peatge, gireu a la dreta.

  • Horari de visites

De l'1 d'abril al 31 d'octubre:
Dilluns a dissabte
9.30 - 18.30 h.

De l'1 de novembre al 31 de març:
Dilluns a divendres
9.30 - 17.30 h.
Dissabtes
9.30 - 13 h.

  • Imprescindible a la zona

Festes de Sant Mateu. El 21 de setembre Bunyola celebra les seves festes patronals, amb concerts, recitals i un sopar popular.

Raixa. També a Bunyola hi ha aquesta finca històrica, amb uns jardins bellíssims que es poden visitar. Actualment, però, s’hi fan obres de reforma.

  • No et perdis

Cassetonat mudèjar. Es pot veure a l’entrada de la casa, i està datat en el segle XIV.

Pèrgola
. Un dels espais emblemàtics d’Alfàbia, amb jocs d'aigua que tenen el seu origen en les cases del Renaixement d'Itàlia i que foren imitats per tota l'Europa del segle XVI.

  • Enllaços d’interès

Vegeu oficines d’informació turística

  • Web externes

www.ajbunyola.netlineasTornarlineasimprimirlineasenviar a un amiclineas


PATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears