DESTACATS
    buscador

ILLES BALEARS

Mercadets d’Eivissa i Formentera

MERCADETS D’EIVISSA I FORMENTERA.
Un atractiu de l’estiu

Eivissa Formentera

Amb l’arribada del bon temps, Eivissa i Formentera desperten al colorit i al trull. Per sentir-los, res millor que apropar-se als populars mercadets, molts dels quals romandran oberts fins l’octubre. Artistes i artesans residents i de totes les procedències imaginables treuen les seves obres i mercaderies a l’aire lliure: roba, ceràmica, artesania en fusta, bijuteria, encens, pareos multicolors... La millor ocasió per passejar, mirar i deixar-se portar per l’esperit de llibertat que impregnen. I, si la calor apreta, no hi ha problema: també hi ha parades que s’obren en caure el sol.

Las Dalias, a Eivissa, i La Mola, a Formentera, són alguns dels mercats més coneguts. Però n’hi ha molts més:


EIVISSA

Las Dalias, 25 anys de l’emblema d’Eivissa
Cada dissabte podeu visitar el mercat hippy de Las Dalias, situat a tocar de la carretera cap a Sant Carles de Peralta. El bon ambient, una distribució acurada i més de dues-centes paradetes de roba, bijuteria, encens, instruments musicals exòtics, CD de música chill-out o ètnica, pareos, artesania de cuir i un llarg etcètera, fan impossible que el visitant deixi el recinte sense comprar almenys un parell de coses.

Es va començar a celebrar el 1985 i ja s’ha convertit en punt de visita turístic ineludible, sense perdre el seu esperit cosmopolita made in Eivissa. A més de poder-hi contemplar artesania d’arreu del món, s’hi poden prendre sucs naturals i pastissos casolans, asseure’s a escoltar música de tot el planeta i conversar amb artesans de totes les nacionalitats que han recalat a l’illa blanca atrets pels aires de llibertat que s’hi respiren. A l’hivern el mercat recupera la tranquil·litat i la calidesa de les coses petites.

El bar Las Dalias va ser l’origen de tot aquest entramat: construït en els anys cinquanta del segle XX, comptava amb una sala de ball on tocaven algunes bandes. En els anys seixanta es va convertir en un centre d’atracció per a hippies d’arreu del món, que van començar a celebrar jam sessions improvisades al jardí. La fama del recinte es va escampar arreu del món i a Las Dalias van arribar músics com Bob Marley, Stan Webb, Ian Gillian (Deep Purple), Brian May (Queen) o Ron Wood (Rolling Stones), entre moltíssims d’altres.

A l’estiu el recinte ofereix moltes possibilitats: actuacions en directe –a les festes de les nits estiuenques més d’un pic ha aparegut Nina Hagen cantant mantres–, festes de l’art, sessions massives multimèdia que s’allarguen fins a la matinada… Imprescindible per als qui volen respirar i palpar l’esperit d’Eivissa.

Altres mercats i mercadets de l’illa:

-Mercats a Eivissa. Tots els dies de maig a octubre, el Port d’Eivissa i el Passeig Marítim de ses Figueretes acullen un mercat (de 18 a 24 h). A més, els dijous de juny a setembre, el pati d’armes de l’Ajuntament acull tallers artesanals (de 18 a 24 h).

-Mercats a Sant Antoni. El Passeig de la Mar de Sant Antoni de Portmany hi ha un mercat nocturn, de dilluns a dissabte entre maig i octubre (de 18 a 24 h). Entre juny i setembre, cada divendres hi ha mercat al carrer Ample (de 17 a 24 h).

-Mercats a Sant Joan. A la Plaça de Sant Miquel de Sant Joan de Labritja es celebra un mercat tots els dijous de juny a octubre (de 18 a 21 h).

-Mercats a Sant Josep. El carrer des Caló de Sant Agustí des Vedrà compta amb un mercat diari de maig a octubre (de 19 a 23 h). Coincideix amb el de Platja d’en Bossa de Sant Jordi de ses Salines (també diàriament i a la mateixa hora, però de maig a setembre).

-Mercats a Santa Eulària des Riu. De maig a octubre, hi ha mercats artesanals a Punta Arabí des Canar (dimecres de 10 a 19 h), a la carretera de Sant Carles (dissabtes de 10 a 22 h) i al Passeig de l’Alamera (diàriament, excepte el dimecres, de 10 a 20 h).


FORMENTERA

La Mola, aires hippies

L’ambient hippy de Formentera es respira amb intensitat al mercat del Pilar de la Mola, on els artesans de l’illa es reuneixen per mostrar els seus treballs al públic. És sens dubte un dels principals atractius turístics d’aquesta localitat de l’extrem sud de Formentera, on, a la part més elevada i costanera, s’alça el far de la Mola.

Tots els dimecres i diumenges, de juny a octubre (de 16 a 23 h), es poden observar treballs artesanals elaborats en distints materials, com ara fusta, plata, pedra, metalls i cuir, i adquirir objectes d’artesania de gran qualitat. Sovint el mercat s’anima amb actuacions musicals en viu.

Alguns dels artesans de la Mola arribaren a Formentera amb el moviment hippy dels anys 60, i s’instal·laren a l’illa, on trobaren pau, llibertat, un paisatge salvatge i una forma de vida tradicional. Prop del mercat es troba el taller i botiga del joier Majoral.


Altres mercats i mercadets de l’illa:

-Mercat artístic de Sant Ferran
. Els dijous, divendres i dissabtes es pot visitar el mercat artístic de Sant Ferran de ses Roques, que s’ubica al carrer Major (de 19 a 24 h).

-Mercat de Sant Francesc. Se celebra diàriament al carrer Jaume I i a la plaça de la Constitució de Sant Francesc (de 10 a 14 h).

-Mercat de segona mà. Tot allò imaginable de segona mà es pot trobar en aquest popular mercat que se celebra durant tot l’any cada dimarts i dissabte al Jardí de ses Eres de Sant Francesc (d’11 a 14 h).

-Mercat des Pujols. Cada dia de maig a octubre, el passeig per vianants des Pujols acull un mercat (de 20 a 24 h.)

-Mercat de la Savina. Només se celebra el juliol i a l’agost, al cèntric passeig de la Marina d’11 a 14 h i de 17 a 24 h.


Més informació:
www.lasdalias.com 
www.ibiza.travel/es/ 
www.formentera.esPATRIMONI A LES ILLES BALEARS · Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Conselleria de Turisme i Esports · Illes Balears Institut d'Estudis Balearics Illes Balears